Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler företag lånar ut till extremränta

Foto: Jessica Gow

Gemensamt för sms-lånebolagen är att de är snabba med att ta hjälp av kronofogden.

– Just nu har vi 43 företag som har ansökningar om betalningsföreläggande inlämnade till oss, säger Jan Åkerlund, kommunikatör på kronofogden.

Sveriges Televisions ”Aktuellt” rapporterade i onsdags om att företag som tillhandahåller sms-lån kan göra det till ockerräntor utan att granskas av myndigheter.

Företaget Folkia var med som ett exempel i programmet och deras dotterbolag Kredit 365 där den effektiva räntan på ett lån på 1000 kronor är 23 707 procent.

Försvarar vd:n

Efter SVT-rapporteringen om Folkias höga räntor på sms-lån uppdagas nu att fler företag som lånar ut pengar per sms har höga effektiva räntor. Exempelvis har företaget Axcept en effektiv ränta på 1728 procent för ett 1000-kronors lån vilket skulle motsvara 17 280 kronor.

De har inte gått att nå för en kommentar under dagen. Men på det nybildade företaget Viaconto försvarar vd:n Airisa Asberga sitt bolags effektiva ränta på 448 procent.

– Det är viktigt att förstå att kunden inte betalar en ränta på 448 procent. Effektiv ränta är ett jämförelsetal för lån som löper under ett år. Den typen av lån som du undrar över har, hos ViaConto, en löptid på max 1 månad. Lånar du 1000 kronor i en månad så betalar du 150 kronor i ränta, uppger hon i en skriftlig kommentar till Expressen.

"Det går snabbt"

Jan Åkerlund på kronofogden säger att det är ett växande problem att allt fler inte klarar av att betala sina sms-lån och därmed hamnar i myndighetens register.

– Jag tycker att det är viktigare att prata om vad som händer om man inte kan betala en räkning till exempel.

Om man har lånat 3000 kronor kan det på kort tid förvandlas till 4450 kronor med alla olika avgifter för kronofogden och inkasso, som långivaren oftast lägger på kunden.

– Det här går snabbt. Är det också så att det beslutas om utmätning men att det inte finns något att utmäta finns det en fordringsmöjlighet som oftast ligger kvar tills den som lånat får en inkomst, säger Jan Åkerlund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.