Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler flygattacker mot terrorgruppen IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Minst sju flygattacker har genomförts mot terrorgruppen IS i Kobane under fredagsmorgonen.
Foto: Aris Messinis

IS har tagit över stora delar av staden Kobane på gränsen till Turkiet enligt nyhetsbyrån AP.

Minst sju flygattacker har genomförts mot terrorgruppen IS i Kobane under fredagsmorgonen.

Under natten försökte IS även storma ett fängelse i de centrala delarna av staden.

Samtidigt växer desperationen hos de kurdiska flyktingarna på gränsen.

Terrorgruppen IS ska under morgonen ha tagit över stora delar av Kobane enligt AP, staden ska vara nära att falla. Enligt FN är minst 500 civila fast i staden och de varnar för en massaker.

Under fredagsmorgonen har den USA ledda koalitionen genomfört minst sju flygattacker i utkanten av Kobane.

Enligt Expressens utsände reporter Kassem Hamadé som befinner sig vid den Turkisk-Syriska gränsen finns inga IS-baser på platserna, men eftersom IS krigare har spridit ut sig i Kobane kan målen ha varit mindre grupper av krigare.

Under natten mot fredagen försökte IS även storma ett fängelse i centrala Kobane i ett försök att frita fångar. Den kurdiska gerillan har tillfångatagit IS-medlemmar och vissa av dem kan finnas i fängelset.

– IS använder sig av den taktiken och försöker inta polisstationer och fängelser i alla städer som de intar, säger Kassem Hamadé.

IS har även börjat skicka ut propagandabilder inifrån Kobane föreställande smågrupper med krigare. De vill därigenom visa att koalitionens attacker inte har påverkat dem.

Turkiet agerar inte ensamt

Kassem Hamadé rapporterar även att turkiska militärplan under fredagsmorgonen flugit över området på den turkiska sidan.

Turkiet har meddelat att de inte tänker agera ensamt med marktrupper mot IS. Anledningen är att landet ser terrorgruppen och den syriska regimen som lika och vill att offensiven ska breddas till att även omfatta kampen mot Syriens president al-Assad.

– Det är inte realistiskt att vänta sig att Turkiet ska gå med marktrupper på egen hand, sade Turkiets utrikesminister Çavuşoğlu vid en presskonferens.

Turkiet vill även införa en buffertzon på andra sidan gränsen i norra Syrien och en flygförbudszon för att säkra gränsen till Turkiet.

Vita huset och Pentagon sa tidigare under veckan att en buffertzon inte är prioriterat eftersom detta skulle vara kostsamt, kontroversiellt och svårt att upprätthålla. De stängde dock inte dörren helt för att undersöka möjligheterna. Frankrikes president Hollande sa efter ett möte med Turkiets premiärminister Erdogan att Frankrike stöder förslaget.

– Kurder är besvikna, de lägger en del av skulden på Turkiet och tror att de vill utnyttja IS mot kurderna och vill att kriget ska fortsätta, säger Kassem Hamadé.

Desperationen stor

I Turkiet har protesterna krävt 40 dödsoffer och där lägger man i stället skulden på kurderna.

– I gränsstaden Curuc är desperationen stor bland kurdiska flyktingar, det är fullt med flyktingar på gator och torg, säger Kassem Hamadé.

Kriget har nu pågått i tre veckor. Som Expressen tidigare rapporterat om skedde under torsdagen sammanlagt nio attacker mot terrorgruppen IS norr och söder om den kurddominerade staden Kobane,

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.