Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygplatsen i Hongkong öppen igen efter kaoset

Demonstrant på Hongkong internationella flygplats. Foto: LAUREL CHOR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Protesterna pågår för femte dagen i rad. Foto: LAUREL CHOR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

För andra dagen i rad ställs de avgående flygen in vid flygplatsen i Hongkong.

Demonstranter på plats uppges hindra resenärer från att nå sina avgångar, rapporterar Reuters. 

Protesterna pågår för femte dagen i rad på flygplatsen.

Under eftermiddagen kom ytterligare rapporter om att demonstranter blockerar polisfordon medan polis svarar med att använda pepparspray mot folkmassan.

På onsdagsmorgonen var flygplatsen återigen öppen för trafik.

Samtliga flygbolag vid Hongkongs internationella flygplats har valt att stänga sina incheckningsdeskar. Beskedet kommer vid 17.30-tiden på tisdagen, efter att demonstranter gjort det omöjligt för resenärer att nå fram.

Andra inom proteströrelsen ska också ha blockerat ingångarna till flygplatsen. Till följd har passagerare uppmanats att undvika platsen, skriver AP.

– Hongkong för frihet, Hongkong för frihet, hörs demonstranterna skandera.

Tisdagen markerar den femte dagen av protester på den trafikerade flygplatsen. Under måndagen ställdes mer än 200 flyg in.

Under eftermiddagen svensk tid rapporterade Reuters om ytterligare oroligheter på flygplatsen: demonstranter som blockerar polisfordon och polis som i sin tur använder pepparspray mot folkmassan. 

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har nu uppmanat Hong Kong att vara återhållsamma och att undersöka om polisen har använt tårgas på ett sätt som har förbjudits enligt internationell lag. 

Nya sammandrabbningar på flygplatsen i Hongkong

Carrie Lam: ”Skadar rättsstaten”

Under morgonen talade Hongkongs ledare, Carrie Lam, till demonstranterna vid en pressträff. 

Hon vädjade då om ett slut för protesterna och menade att ”lagbrytande aktiviteter i frihetens namn skadar rättstaten”.

– Det asiatiska navets återhämtning från protesterna mot regeringen kan ta en lång tid, sa Carrie Lam under pressträffen.

Demonstranternas mål är att hindra ett kontroversiellt lagförslag som skulle förenkla utelämnandet av misstänkta brottslingar till Kinas fastland.

Peking har liknat protesterna vid ett terrorbrott, skriver Reuters.

Svenska Caroline: ”Alla är oroliga”

Svenska Caroline Pettersson är på jobbresa i Hongkong. Hon beskriver ett spänt läge i protesternas centrum.

– Under dagarna så känns det i allmänhet ganska lugnt, men när man pratar med befolkningen så alla ganska oroliga och känner att situationen har eskalerat, att det inte är vad man hade förväntat sig. Nu väntar alla på att något måste hända och att de som leder landet måste göra något åt saken, säger hon i Expressen Tv.

Caroline Pettersson är på jobbresa i Hongkong.Foto: Skärmavbild

Caroline Pettersson landade på Hongkongs flygplats i söndags och möttes då av ett hav av människor i ankomstsalen.

– Det var tusentals personer som stod väldigt lugnt och sansat, men som hade plakat och delade ut massa papper där man förklarade varför de demonstrerar. De pratade även om polisbrutaliteten som enligt dem har pågått här de senaste veckorna.

Själv inväntar hon nu ett flyg till Kinas fastland som ställts in både i går och i dag.

– Nu har vi bestämt oss för att vi förmodligen inte kommer kunna komma i väg. Vi har bestämt att stanna kvar här i Hongkong, att det är lättast så. De säger att flygtrafiken förmodligen kommer att komma i gång under morgondagen, men jag kommer att stanna här fram tills söndag när jag ska flyga tillbaka till Stockholm igen. 

Trump: ”Många skyller på mig”

Under tisdagskvällen, svensk tid, twittrade president Trump att alldeles för många skyller på honom och USA för problemen i Hong Kong: 

”Många skyller på mig, och USA, för problemen i Hong Kong. Jag kan inte förstå varför?”

Senare twittrade Trump även att amerikanska underrättelsetjänster har meddelat att den kinesiska regeringen har skickat trupper till kinesiska gränsen i Hong Kong: 

”Vår underrättelsetjänst har informerat oss att den kinesiska regeringen skickar trupper till gränsen mellan Hong Kong och Kina. Alla bör hålla sig lugna och säkra!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1161324294800121857https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1161325870516264961

På onsdagsmorgonen var flygplatsen återigen öppen för trafik. Ett 30-tal demonstranter hade stannat kvar på platsen.

Meteorologen: ”Absolut ingen värme”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.