Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkhälsomyndighetens nya besked om familjekarantän

Det här gäller när en person i ditt hushåll drabbas av covid-19 – hör Anders Tegnell förklara.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vuxna som bor med någon som fått covid-19 att stanna hemma en vecka.

– Det här är ingenting som man själv behöver besluta om utan man blir kontaktad av sjukvården, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

Beslutet om nya rekommendationer om familjekarantän kommer efter att man har kunnat konstatera att många smittas hemma.

Från och med torsdag gäller de nya förhållningsreglerna. 

– Vi har tittat på vi kan göra för att hålla nere smittan. Ganska mycket av smittan sker i hemmen och därför tycker vi att det är rimligt att personer som bor tillsammans med någon som fått covid-19 stannar hemma under en vecka för att minska riskerna, säger Anders Tegnell.

Efter fem dagar testas man.

Personer som lever med en person som konstaterats smittad med covid-19 kommer att få rätt till smittbärarpenning. De nya förhållningsreglerna baseras på smittskyddslagen. 

– Rent principiellt kan man anmäla brott mot förhållningsregler till läkare. Läkare kan vidta åtgärder, och i sista hand gå till polis. Jag kan inte se att det är aktuellt i det här fallet, men sanktionsmöjligheten finns, säger Anders Tegnell. 

Kontaktas av läkare

Den som berörs av reglerna kommer kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller. Beslut om förhållningsregler tas av läkare och reglerna kan exempelvis innebära att man inte får gå till arbetet.

– Det här är inget man tar initiativ till själv. Man kommer att bli kontaktad av vården för att få de här förhållningsreglerna formellt. Det är först då de gäller, säger Tegnell.

Barn undantagna

Barn kommer inte att ingå i de nya karantänreglerna, utan kommer fortsätta gå till skolan. Under pressträffen svarade Anders Tegnell på varför barn är undantagna: 

– Det är viktigt för barns hälsa och utveckling att gå i skolan, och det väger tungt. Dessutom har vi en ganska god grund för att de inte driver smittan vidare. 

Även personer i hushållet som tidigare har ett positivt covid-test eller påvisat antikroppar inom sex månader undantas.

Inom vissa samhällsviktiga yrken, till exempel för vård- och omsorgspersonal, finns det möjlighet att lätta på reglerna snabbare genom att provta direkt, i de fall då reglerna innebär ett väsentligt bortfall av medarbetare lokalt på exempelvis en arbetsplats

 

Så många svenskar kan ha oupptäckt cancer.

Senaste nytt om coronaviruset

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.