Ytterligare två kvinnor har polisanmält ofredanden i centrala Östersund. Foto: Meli Petersson EllafiYtterligare två kvinnor har polisanmält ofredanden i centrala Östersund. Foto: Meli Petersson Ellafi
Ytterligare två kvinnor har polisanmält ofredanden i centrala Östersund. Foto: Meli Petersson Ellafi
Sammanlagt har nu tio överfall mot kvinnor anmälts sedan 13 februari. Foto: Meli Petersson EllafiSammanlagt har nu tio överfall mot kvinnor anmälts sedan 13 februari. Foto: Meli Petersson Ellafi
Sammanlagt har nu tio överfall mot kvinnor anmälts sedan 13 februari. Foto: Meli Petersson Ellafi

Fler fall av ofredanden i centrala Östersund

Publicerad

Ytterligare tre kvinnor har polisanmält ofredanden i centrala Östersund.

Polisen har nu ökat närvaron ute på gatorna – efter att ha fått stark kritik för att ha avrått kvinnor från att röra sig ensamma nattetid.

Sammanlagt elva överfall mot kvinnor har anmälts sedan den 13 februari. De senaste anmälningarna, som lämnades in på torsdagen, gäller ofredanden som skett i slutet av februari, rapporterar Östersunds-Posten.

– Det är extremt många ärenden för att vara i Östersund. Det är därför polismyndigheten gick ut med den uppmaning som vi fått mycket stryk för, säger Börje Öhman, presstalesperson vid polisens region Nord, till TT.

Det var vid en presskonferens som kvinnor avråddes från att vistas ensamma ute nattetid. Varningen kritiserades för att lägga ansvaret på kvinnorna. Nu har polisen prioriterat om resurserna.

– Alla stunder vi inte har ett akut ingripande ska vi finnas i det här området i Östersund.

Överfallen rubriceras som ofredanden i sex fall, ett våldtäktsförsök, två fall av misshandel och ett fall av olaga hot. Ärendena utreds parallellt, men enligt polisen ligger troligen olika gärningsmän bakom de flesta brotten.

Två män i 20-årsåldern, varav en greps på bar gärning, utreds för ofredande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag