Fler ensamkommande barn tvångsutvisas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Allt fler ensamkommande barn tvångsutvisas från Sverige. 

Förra året utvisade polisen 144 barn, jämfört med 64 fall 2010, skriver Metro .

Bakom den dramatiska ökningen står ett projekt som drivs av EU-bidrag.  

Antalet tvångsutvisningar av barn har ökat stort i Sverige de senaste tre åren. Projektet heter The European Return Platform for Unaccompanied Minors (ERPUM) och drivs med EU-bidrag.

För varje barn som utvisas får avdelningarna på migrationsverket 4 500 kronor, då det anses vara "ett avslutat ärende".

Men migrationsverket försvarar sig. 

– ERPUM har inget som helst mål att öka antalet som återvänder. Projektets mål är att, där det finns möjlighet, efterforska om det finns föräldrar till barnen, säger Terje Torvik till Expressen.se. 

Inte heller spelar summan på 4 500 kronor in i beslutet, enligt Torvik. 

– Den biten har aldrig diskuterats i ett ärende om någon ska utvisas. Det finns inte på kartan. Beslutet om en utvisning finns i lagtexten och har ingenting med pengarna att göra, säger han. 

"Avskräcka"

De flesta av barnen som har utvisats eller avvisats från Sverige har skickats till Serbien, framför allt handlar det om romska barn. Men många barn har även skickats till Italien, Danmark, Norge och Tyskland. 

– Vi utgår ifrån att europeiska länder kan ta hand om ensamkommande barn. Vi utvisar dem dit eftersom de där först ansökt om politisk asyl, säger Ulrik Åshuvud, processledare inom mottagnings- och återvändandefrågor på migrationsverket, till Metro.

Målet är att öka antalet utvisningar av barn, där det inte går att hitta barnens föräldrar, till barnhem i framför allt Irak och Afghanistan. 

Mikaela Hagen från Rädda Barnen tror att syftet med Erpum är att avskräcka ensamkommande barn från att komma till Sverige. 

– Ingen säger det rakt ut, men jag misstänker att det är det egentliga budskapet, säger hon till Metro. 

Förra året kom runt 3 600 ensamkommande barn, en ökning med 35 procent jämfört med 2011.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.