Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler dödsfall i Nordkoreas epidemi av ”febersjukdom”

Nordkorea har drabbats av en ”febersjukdom” där ytterligare 21 människor har dött. Sannolikt handlar det om covid.
Foto: CHA SONG HO / AP/ TT
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare 21 dödsfall på grund av ”febersjukdom” har offentliggjorts i Nordkorea, enligt statliga nyhetsbyrån KCNA. 

Samtidigt rapporterar man uppåt 175 000 nya fall av febersjukan.

Bara på fredagen upptäcktes 174 000 nya fall av den febersjuka som härjat i Nordkorea sedan april, rapporterar statliga nyhetsbyrån KCNA. Samtidigt meddelas 21 nya dödfall i febern, vars ursprung man har sagt sig inte kunna slå fast. Det innebär att 27 personer dött i Nordkorea, där en av de döda bekräftats ha varit smittad med omikron.

”Det totala antalet insjuknade människor i landet är 524 440, varav 234 630 är helt återställda. 288 810 får behandling och antalet dödsfall hittills är 27”, rapporterar KCNA.

Kim Jong-Un: Kaotiskt – en stor katastrof

Med anledning av utbrottet har kommunistpartiets politbyrå hållit krismöten, där Kim Jong-Un enligt NK News beskrivit situationen i landet som ”kaotisk” och en ”stor katastrof”. 

– Att stoppa den akuta folkhälsokrisen snabbt är den viktigaste utmaningen och främsta uppgiften för partiet, sa Jong-Un, enligt nyhetsbyrån KCNA.

Vårdansvariga ska också ha hävdat att dödsfallen i de flesta fall orsakats av ”oaktsamhet, bland annat överdosering av läkemedel på grund av bristande kunskap om behandlingsmetoder”. 

När det första bekräftade fallet av covid offentliggjordes i onsdags utlyste ledaren Kim Jong-Un en nationell nedstängning. Kim säger att man ska följa den kinesiska modellen för att stoppa spridning.

– Vi bör dra lärdomar från Kinas kommunistparti och folks erfarenheter och framgångsrika insatser för att hindra viruset, sa Kim Jong-Un.

Samtidigt tror experter att bilderna som läckt på Nordkoreas på bygget av den nya kärnvapenreaktorn kan vara en dimmridå.

– Ett kärnvapentest skulle vara ett bra sätt att distrahera allmänheten från pandemin, säger Yang Moo-jin, professor på University of North Korean Studies till AFP

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.