Flera chefer vaccinerade familj före personalen

Farshid Jalalvand berättar om skillnaderna mellan olika vaccin och om varför vi även behöver ta de lite sämre vaccinen.
I förra veckan avslöjades det att en chef på ett äldreboende i Sörmland låtit vaccinera sin egen familj mot covid-19 – före personal.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Det ska röra sig om en halvfull doser.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I förra veckan avslöjades det att en chef på ett äldreboende i Sörmland låtit vaccinera sin egen familj mot covid-19 – före personal. 

Nu visar en intern kontroll av Eskilstuna kommun att ytterligare tre chefer låtit anhöriga gå före personal i vaccinationskön.

Det var i fredags som SVT kunde avslöja att en chef på ett äldreboende i Eskilstuna låtit anhöriga gå före i vaccinationskön, i stället för att ge det till personal. Regeln är att när alla boende fått vaccin, ska personal få. Finns det fortfarande kvar vaccin ska ledig personal ringas in för att erbjudas vaccinering.

Men detta gjordes aldrig utan i stället vaccinerades chefens anhöriga.

Flera fall

Efter nyheten startade Eskilstuna kommun en granskning, och har nu hittat ytterligare tre fall där chefer låtit anhöriga gå före i vaccinkön och få ta del av doserna. 

– Det är ytterligare tre fall som kommit fram i granskningen, säger Carl-Fredrik Movitz, kommunikationsstrateg på Eskilstuna kommun, till SVT Sörmland.

Enligt ett pressmeddelande från kommunen kommer händelserna nu att utredas. ”Vård- och omsorgsförvaltningen ser allvarligt på det som har hänt”, heter det.

Ny utredning

Till SVT Sörmland säger Carl-Fredrik Movitz att det totalt handlar om en ”handfull doser” som har getts till anhöriga.

– Det är väldigt få i det stora sammanhanget, men det ursäktar ingenting, säger han.

Enligt Movitz handlar det om ett annat boende i kommunen och man har ännu inte har full kunskap om vad som hänt. Detta kommer dock att utredas nu.

Johan Lindström är förvaltningschef för Eskilstuna, han säger till SVT att det som hänt kan skada allmänhetens förtroende för vård- och omsorgsförvaltningen.

– Därför måste vi nu noga utreda vad som har hänt, säger han till kanalen.

Hela Sveriges vuxna befolkning ska få erbjudande om vaccin under första halvåret 2021. Så här ska det gå till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.