Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler barn med Downs syndrom aborteras

I Danmark spår man att det sista barnet med Downs syndrom föds runt 2030. I Sverige blir först­föderskorna allt äldre och allt fler graviditeter med kromosomavvik­elser resulterar i abort.
- En grov uppskattning är att 1,5 procent väljer att föda sitt barn trots vetskap om Downs syndrom, säger docent Karin Källén.

FAKTA

Har du erfarenhet av att leva med barn med ­funktionsnedsättning?
Mejla till: barnen@expressen.se

Bör fria kub-test erbjudas alla gravida?
Mellan 2004 och 2011 har antalet barn som föds i Danmark med Downs syndrom ­minskat med 13 procent per år. Anledningen är att danska kvinnor sedan sju år tillbaka har tillgång till allmän screening, uppger Berlingske. Även i Sverige är det många som väljer att avbryta sin graviditet.
Under 2009 fick social­styrelsen in rapporter om 269 fall av trisomi-21. Men endast fyra barn föddes efter att man konstaterat att fostret hade en extra kromosom 21. I Sverige är det upp till landstingen att avgöra vilka test som ska erbjudas. I tre landsting görs ett så kallat kub-test på alla som vill, testet är en tidig ultraljuds­undersökning och ett blodprov.

"Alla väljer inte abort"

Det är svårt att veta vad som är moraliskt rätt eller fel, menar Karin Källén, docent i reproduktions-epidemiologi vid socialstyrelsen samt Lunds universitet:
- Det kan uppfattas som en parallell till någon form av rashygien. Men alla föräldrar vill inte göra ett kub-test även om man erbjuds. Alla väljer heller inte att göra en abort.
Helene Forssbaeck, ord­förande i Svenska Down­föreningen, poängterar att det är oerhört viktigt att blivande föräldrar får information om hur det är att leva med ett barn som har Downs syndrom.
- De som har Downs syndrom känner sig påhoppade när det blir en diskussion huruvida barnen är önskvärda eller inte. Man kan tänka sig själv hur det skulle kännas att bli ifrågasatt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!