Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler barn med Downs syndrom aborteras

I Danmark spår man att det sista barnet med Downs syndrom föds runt 2030. I Sverige blir först­föderskorna allt äldre och allt fler graviditeter med kromosomavvik­elser resulterar i abort.
- En grov uppskattning är att 1,5 procent väljer att föda sitt barn trots vetskap om Downs syndrom, säger docent Karin Källén.

FAKTA

Har du erfarenhet av att leva med barn med ­funktionsnedsättning?
Mejla till: barnen@expressen.se

Bör fria kub-test erbjudas alla gravida?

Mellan 2004 och 2011 har antalet barn som föds i Danmark med Downs syndrom ­minskat med 13 procent per år. Anledningen är att danska kvinnor sedan sju år tillbaka har tillgång till allmän screening, uppger Berlingske. Även i Sverige är det många som väljer att avbryta sin graviditet.
Under 2009 fick social­styrelsen in rapporter om 269 fall av trisomi-21. Men endast fyra barn föddes efter att man konstaterat att fostret hade en extra kromosom 21. I Sverige är det upp till landstingen att avgöra vilka test som ska erbjudas. I tre landsting görs ett så kallat kub-test på alla som vill, testet är en tidig ultraljuds­undersökning och ett blodprov.

"Alla väljer inte abort"

Det är svårt att veta vad som är moraliskt rätt eller fel, menar Karin Källén, docent i reproduktions-epidemiologi vid socialstyrelsen samt Lunds universitet:
- Det kan uppfattas som en parallell till någon form av rashygien. Men alla föräldrar vill inte göra ett kub-test även om man erbjuds. Alla väljer heller inte att göra en abort.
Helene Forssbaeck, ord­förande i Svenska Down­föreningen, poängterar att det är oerhört viktigt att blivande föräldrar får information om hur det är att leva med ett barn som har Downs syndrom.
- De som har Downs syndrom känner sig påhoppade när det blir en diskussion huruvida barnen är önskvärda eller inte. Man kan tänka sig själv hur det skulle kännas att bli ifrågasatt.