Under We Are Sthlms andra dag blev anmälningarna ännu fler Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm / TT
Under We Are Sthlms andra dag blev anmälningarna ännu fler Foto: Alexander Tillheden/We Are Sthlm / TT

Fler anmälningar om övergrepp på festival

Publicerad

Sju anmälda fall av ofredanden första dagen. Under We Are Sthlms andra dag blev anmälningarna ännu fler när tio nya fall rapporterades.

I början av året fick de senaste två årens upplagor av gratisfestivalen We Are Sthlm stor medial uppmärksamhet efter att polisens händelserapporter - där sammanlagt 36 anmälningar om sexuella ofredanden upprättats - granskades under lupp.

Nu är festivalen i gång igen.

Under den första kvällen upprättades sammanlagt sju anmälningar om sexuellt ofredande. Siffran kommer inte som någon chock för Mats Eriksson, kommunikatör vid Stockholmspolisen.

"Svårt att identifiera gärningsmän"

– Det som sticker ut är att det är flera sexuella ofredanden. Det är väntat. Vi har i större utsträckning än tidigare uppmanat folk att anmäla sexuella ofredanden, säger Eriksson och fortsätter:

– Vi är övertygade om att det finns ett stort mörkertal kring de här brotten. Därför väntar vi oss ett större antal anmälningar om sexuella ofredanden.

Enligt polisen rörde sig de anmälda ofredandena under första kvällen framför allt om tafsande händer vid konserter.

– De flesta sker i publikhavet vid evenemang, konserter och liknande. Det är mycket folk på liten yta där det är svårt att identifiera gärningsmän. Många uppger att de har upplevt ett ofredande men de har ingen aning om vem gärningspersonen kan vara.

Tio nya fall

Festivalens andra dag blev ingen roligare historia. Under festivaldagen gjordes tio nya anmälningar om ofredanden, rapporterar Dagens Nyheter.

– Jag vill betona att siffrorna är mycket preliminära så här tidigt, vi kommer att ha säkrare siffror framåt förmiddagen, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen, till tidningen.

Polisen har en ökad närvaro på festivalen och har även avsatt en särskild utredningsresurs. Tanken är att man snabbare ska hålla förhör med brottsoffer för att få en bättre bild av vad som har hänt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag