Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Siffrorna visar: Sanningen om Löfvens knark-utspel

Alexander Antonian är polis i Djursholm, som ligger i Danderyds kommun.
Poliser patrullera vid Tenstagången och Rinkeby torg.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven och regeringen vill komma åt brukarna för att stoppa gängkriminaliteten.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven menar att gängkriminaliteten till stor del beror på överklassens drogvanor.  

Men enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 2018 nästan sex gånger fler narkotikabrott i Rinkeby-Kista än i Danderyd. 

Även siffrorna för eget bruk är flera gånger högre i det utsatta området.

Det råder dock delade meningar om hur statistik kring anmälda brott ska tolkas.

På tisdagen publicerade Dagens Nyheter en intervju med Stefan Löfven. I den menade statsministern att gängkriminaliteten delvis skapas av att invånare i rika områden tar droger.

– Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen, sa Stefan Löfven till tidningen.

– Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen. 

Med dessa ord presenterade regeringen en storsatsning för att minska narkotikaanvändningen i Sverige.

Nästan sex gånger fler anmälda narkotikabrott i Rinkeby-Kista

2018 anmäldes 99 narkotikabrott i Danderyd. Samma siffra i Rinkeby-Kista, som av polisen klassas som ett ”särskilt utsatt område”, låg på 884.

Eftersom de två områdena är olika stora måste man dock titta på statistik som tar hänsyn till befolkningsmängd. 

I Danderyd anmäldes 300 narkotikabrott per 100 000 invånare 2018. Motsvarande siffra i Rinkeby-Kista låg på 1 771 narkotikabrott per 100 000 invånare. Det innebär att det anmäldes nästan sex gånger fler narkotikabrott i Rinkeby-Kista än i Danderyd, sett till befolkningsmängd.

Anmälda narkotikabrott 2018

(Siffror inom parantes visar antal brott per 100 000 invånare).


Danderyds kommun:

Anmälda narkotikabrott: 99 (300)

Varav eget bruk: 39 (118)


Rinkeby-Kista stadsdelsområde:

Anmälda narkotikabrott: 884 (1 771)

Varav eget bruk: 201 (403)


Källa: Brottsförebyggande rådet

I Danderyd utgjordes 39 av de anmälda narkotikabrotten av eget bruk, det vill säga narkotikabrott som enbart omfattar egen konsumtion av narkotika. I Rinkeby-Kista anmäldes 201 fall av eget bruk. Utslaget på 100 000 invånare ligger siffrorna på 118 anmälda brott i Danderyd och 403 i Rinkeby-Kista. Anmälda narkotikabrott för eget bruk var alltså mer än tre gånger fler i Rinkeby-Kista än i Danderyd.

Enkäten där Danderyd toppade listan

Våren 2018 släppte Brå en rapport där gymnasieelever själva fått svara på enkätfrågor om sina drogvanor. I enkäten toppade Danderyd listan – hela 20 procent av pojkarna i kommunen uppgav narkotikabruk. I Rinkeby-Kista låg samma siffra på 8,5 procent.

I rapportens inledning förklarades det att ”variationen inte korrelerar med andelen misstänkta. I flera fall var andelen som uppgett narkotikabruk som lägst i områden som uppvisat en hög andel misstänkta och vice versa.”

Rapporten slår fast att ”självdeklarerat bruk är vanligare i stadsdelsområden med högre medelinkomst, medan andelen misstänkta är färre”.

”Man tar ungdomar för andra brott”

Att det är fler antal anmälningar i vissa områden kan ha flera anledningar. Det menar Björn Johnson, professor i socialt arbete på Malmö universitet, som bland annat forskar om drogbruk och narkotikapolitik.

– På vissa sätt är de här siffrorna en biprodukt av att polisen gör andra insatser i området. Man kanske tar ungdomar för andra brott, som stöld, och gör samtidigt ett drogtest. Att polisen i allmänhet har så mycket större närvaro i de utsatta statsdelarna bidrar också. Insatser specifikt mot eget bruk sker mest mot utelivet, säger Björn Johnson.

Regeringens vision om att bekämpa gängkriminalitet genom att rikta in sig på välbärgade brukare ger han inte mycket för:

– Det är problematiskt att ge drogkonsumenter skulden för allt gängvåld. Kopplingen är inte så tydlig. Om du skickar poliser till Danderyd för att lagföra ungdomar för eget bruk kommer inte skjutningarna i förorterna minska ett dugg, säger han.

Alexander Antonian är kommunpolis i Djursholm, som ligger i Danderyds kommun. 

– Om man tittar på övriga Stockholms län, så kanske ungdomarna brukar narkotika mer öppet på allmänna platser. Det gör man även här, men kanske inte i samma utsträckning som i andra delar av Stockholm. Här skulle jag vilja påstå att man brukar narkotika i slutna rum i stället, sa Alexander Antonian till Expressen tidigare i augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.