Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fler än 5 000 exoplaneter hittade

Över 5 000 planeter har observerats bortom vårt solsystem.
Foto: NASA/JPL-CALTECH/EPA/TT

Bortom vårt solsystem har numera fler än 5 000 planeter observerats. Milstolpen nåddes tidigare i veckan då Nasas planetarkiv utökades med ytterligare 65 exoplaneter, som de kallas.

”Det är inte bara en siffra. Var och en är en ny värld, en helt ny planet. Varenda en får mig att känna förväntan eftersom vi inte vet något om dem, säger Jessie Christiansen, vetenskapsledare vid arkivet, i ett pressmeddelande från Nasa.

Det tros finnas hundratals miljarder planeter i vår galax och bland dem som forskarna hittills har kunnat observera finns både små, steniga världar som liknar jorden och stora gasjättar, mångdubbelt större än Jupiter. Det finns också ”super-jordar” som tros likna vår planet, men som är betydligt större.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.