Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fler än 1000 döda i värmebölja i Pakistan

Över 1000 personer har dött i värmeböljan i Pakistan. Foto: Shakil Adil
Flera medier rapporterar att bårhusen är överfyllda med döda kroppar samtidigt som sjukhusen inte kan ta in fler människor som har kollapsat av värmen. Foto: Rehan Khan / Epa / Tt
Det var i fredags som värmeböljan svepte in över landet på allvar. Foto: Arshad Arbab / Epa / Tt

Värmeböljan i södra Pakistan, Asien, fortsätter att skörda offer.

Under torsdagen rapporterar flera medier att dödstalet har nått över 1000.

Sjukhusen i landet är översvämmade av folk som kollapsat av värmen.

Värmen fortsätter att hålla ett stadigt grepp om Pakistan. Det har varit över 45 grader varmt i landets södra delar under de senaste dagarna och enligt CNN har nu över 1 000 personer dött på grund av den olidliga värmen.

Katastroftillstånd

Allra värst är det i mångmiljonstaden Karachi och Sindhprovinsen. Flera medier rapporterar att bårhusen är överfyllda med döda kroppar samtidigt som sjukhusen inte kan ta in fler människor som har kollapsat av värmen.

Enlig CNN jobbar all sjukhuspersonal på högvarv och man hoppas nu att volontärer kan komma in och hjälpa till mitt i allt kaos. Lokala myndigheter har även utfärdat katastroftillstånd på sjukhusen.

Får avstå fastan

Det var i fredags som värmeböljan svepte in över landet på allvar. Under helgen nåddes temperaturer över 40 grader och landet fick ett nytt värmerekord. Under veckan har det bara blivit varmare och samtidigt firar miljontals människor just nu ramadan. Den heliga fastemånaden innebär att alla muslimer som deltar ska avstå från bland annat mat och dryck från gryning till skymning.

Men på grund av värmen går nu flera präster i landet ut säger att människorna kan avstå från fastan i fall de känner att den påtagliga värmen är livshotande, rapporterar CNN. Även myndigheterna gick under gårdagen ut och berättade att det skulle råda helg, så att byborna kunde stanna hemma och slippa gå ut i värmen, skriver New York Times.

Kritiska röster

Men myndigheterna tillsammans med landets premiärminister Nawaz Sharif får även kritik för att de inte anses göra tillräckligt för att hjälpa den drabbade befolkningen. Tidningen Time skriver att flera kritiska röster har väckts under de senaste dagarna och bland annat irriterar sig folk på de kontinuerligt el- och vattenavbrotten som har gjort värmekrisen betydligt värre.

– Det finns ett problem med ett väldigt dåligt styrande och i normala fall syns det inte lika tydligt som nu. Den här värmeböljan har avslöjat många brister, säger Khalid Rahman, ordförande för Institutet för politiska studier i Islamabad, till tidningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!