Det har varit stor tillströmning av patienter på Ecmoenheten på Karolinska. Men från och med torsdagen är läget normalt. Foto: Anders Britts/TTDet har varit stor tillströmning av patienter på Ecmoenheten på Karolinska. Men från och med torsdagen är läget normalt. Foto: Anders Britts/TT
Det har varit stor tillströmning av patienter på Ecmoenheten på Karolinska. Men från och med torsdagen är läget normalt. Foto: Anders Britts/TT
Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Marcus Ericsson / BildbyrånKarolinska sjukhuset i Solna. Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån
Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån

Fler allvarligt sjuka i influensa hittills i år

Publicerad

Influensan i Sverige ökar, och fler blir allvarligt sjuka.

Det beror på att svininfluensan dominerar.

– Den brukar slå hårdare mot patienter i arbetsför ålder, säger AnnaSara Carnahan, expert vid Folkhälsomyndigheten.

Antal fall influensa ökar, det visar alla mätmetoder som Folkhälsomyndigheten har. Dessutom är det fler som blir allvarligt sjuka.

– Vi vet inte när det vänder. Men vi tror att vi befinner oss på toppen nu, säger AnnaSara Carnahan, folkhälsomyndighetens expert på influensa.

Under vecka 5 rapporterades 845 fall av influensa A och 49 fall av influensa B. 105 personer intensivvårdas den här säsongen för influensa.

Svininfluensan vanligast

Värst drabbat är södra och mellersta delarna av landet – i Norrland ligger antalet fall mer stabil.

Vanligaste influensatypen är denna vinter svininfluensa (A(H1N1)pdm09) som i större utsträckning drabbar yngre. Förra vintern var det A(H3N2) som dominerade, och den drabbar mer äldre.

– Då såg vi en överdödlighet hos äldre, säger AnnaSara Carnahan.

Att influensafallen ökar just nu beror dels på att det är vinter. Det är alltid under den här säsongen som antalet fall går upp.

– Vi tror också det beror på att det är svininfluensan som dominerar. Den brukar slå hårdare mot patienter i arbetsför ålder, säger AnnaSara Carnahan.

 

LÄS ÄVEN: Så skyddar du dig mot årets influensa

 

Äldre har bättre skydd

Äldre är mindre mottagliga för vaccin mot svininfluensa. Av 100 som vaccineras riskerar 50 av insjukna, trots allt. Samtidigt är äldre i sig själva bättre skyddade mot svininfluensasmitta.

– De har sett något liknande som barn, så de blir inte lika sjuka som alla andra, säger AnnaSara Carnahan.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar riskgrupper – gravida, äldre och kroniskt sjuka – att vaccinera sig.

Nu, när vi snart når toppen av vinterns influensaepidemi, är det dock närapå för sent.

– Det vi egentligen lyfter just nu, i stället för vaccin, är att om man får influensa och är i en riskgrupp ska man söka vård. Det gäller också alla som blir allvarligt sjuka, säger AnnaSara Carnahan.

"Blir inte pandemi"

Folkhälsomyndigheten tror inte att epidemin kan utvecklas till en pandemi.

– Nej, det skulle jag inte säga. Det här är inget nytt virus, det är samma virus. Så det ska man inte ha panik för, säger hon.

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna har ecmo-enheten varit helt fullbelagd under den senaste veckan.

– Det har varit en stor tillströmning av patienter, säger presschefen Klas Östman.

Från och med i dag är läget normalt på ecmoenheten. Ecmo (extracorporeal membran oxygenering) är en hjärtlungmaskin som syresätter blodet utanför kroppen. Under pandemin 2009 skickades patienter till Danmark då Karolinskas ecmoavdelning blev fullbelagd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag