Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fler aktivister till Ojnareskogen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Greenpeace / Tillman

Fler aktivister sluter upp för att protestera mot avverkningsarbetet i Ojnareskogen på Gotland. I morse kedjade ett 15-tal medlemmar från Greenpeace fast sig i en skördare och i en transportvagn i ett försök att stoppa den planerade avverkningen.

Den planerade avverkningen med maskinerna stoppades under tiden som polisen arbetade med att såga igenom kedjorna. Efter några timmar hade alla aktivister avlägsnats och tretton personer hämtades in till förhör.

– De kommer att höras för olaga intrång, egenmäktigt förfarande och skadegörelse, säger Dan Paulsen, pressinformatör på Gotlandspolisen.

Hundratal demonstranter

Enligt Paulsen gick insatsen lugnt till och han uppskattar att ytterligare ett hundratal demonstranter samlats för att visa sitt missnöje mot en planerad kalktäkt i området. De kommer även framöver att få sällskap av Greenpeace som tänker fortsätta att stödja protesterna.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa avverkningen och vi hoppas att någon av de politiker som kan ge området ett rättsligt skydd ska göra det och agera omedelbart, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver att regeringen gör området till ett Natura 2000-område och skriver i en kommentar att det inte finns några formella hinder för ett sådant beslut.

Nytt kalkbrott på Gotland

Det finländska bolaget Nordkalk är ledande producent av kalkstensprodukter i norra Europa.

På norra Gotland bryts 2,5–3 miljoner ton högkvalitativ kalksten, nästan en fjärdedel av totalproduktionen. De främsta kunderna finns i stål-, socker- och kemiindustrin.

Det planerade 170 hektar stora kalkbrottet vid Bunge intill sjön Bästeträsk beräknas ge 60 jobb i 25 år.

Täktområdet är riksintressant för både kalkbrytning och naturvård. En brytning riskerar enligt bland andra naturvårdsverket att skada värdefull natur, äventyra vattenkvaliteten i Bästeträsk (reservvattentäkt) och torrlägga omgivande marker.

Mark- och miljööverdomstolen gav i en dom i juli i år Nordkalk tillstånd för den planerade kalktäkten, men domen har överklagats till högsta domstolen som ännu inte har bestämt sig för om de ska pröva frågan.

(TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.