Foto: Greenpeace / Tillman
 Foto: Greenpeace / Tillman

Fler aktivister till Ojnareskogen

Publicerad

Fler aktivister sluter upp för att protestera mot avverkningsarbetet i Ojnareskogen på Gotland. I morse kedjade ett 15-tal medlemmar från Greenpeace fast sig i en skördare och i en transportvagn i ett försök att stoppa den planerade avverkningen.

Den planerade avverkningen med maskinerna stoppades under tiden som polisen arbetade med att såga igenom kedjorna. Efter några timmar hade alla aktivister avlägsnats och tretton personer hämtades in till förhör.

– De kommer att höras för olaga intrång, egenmäktigt förfarande och skadegörelse, säger Dan Paulsen, pressinformatör på Gotlandspolisen.

Hundratal demonstranter

Enligt Paulsen gick insatsen lugnt till och han uppskattar att ytterligare ett hundratal demonstranter samlats för att visa sitt missnöje mot en planerad kalktäkt i området. De kommer även framöver att få sällskap av Greenpeace som tänker fortsätta att stödja protesterna.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att stoppa avverkningen och vi hoppas att någon av de politiker som kan ge området ett rättsligt skydd ska göra det och agera omedelbart, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt kräver att regeringen gör området till ett Natura 2000-område och skriver i en kommentar att det inte finns några formella hinder för ett sådant beslut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag