Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flavia, 38 miste sitt barn i sen förlossning

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Flavia Lindman, 38, förlorade sitt barn efter att ha varit gravid i 42 veckor och två dagar.Foto: Kalla fakta / TV4
Barnet vägde 4730 gram vid förlossningen.Foto: Kalla fakta / TV4
Lena Hallengren säger att Socialstyrelsen ska utforma nytt kunskapsstöd om igångsättning av gravida.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sena igångsättningar har gjort att Sverige halkat efter i statistiken om dödföddhet.

Som det ser ut i dag dör ungefär 40 barn per år under vecka 41 och 42, rapporterar Kalla Fakta.

Flavia Lindman förlorade sin son när hon varit gravid i 42 veckor och två dagar.

– Jag minns att jag skrek: döda mig och rädda barnet, du är min hjälte, säger hon i programmet.

I november 2018 skulle Flavia Lindman, 38, och hennes make få tillskott. Det skulle bli deras första barn, som de i början kallade för Snigeln.

Men sedan gick tiden.

I TV4:s Kalla Fakta berättar Flavia Lindman att hon vid vecka 40 sökte hjälp från förlossningsvården vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Vid två tillfällen bad hon om att bli igångsatt, men nekades. Beskedet var att allt såg bra ut, och att det var bättre att låta naturen ha sin gång.

Barnet fortsatte att växa sig större i magen.

”Döda mig och rädda barnet”

I programmet berättar Flavia Lindman att hon tillslut lades in på Mälarsjukhuset, och efter att ha varit gravid i 42 veckor och två dagar var barnet redo att komma ut.

Flavia Lindman krystade, men barnet – en pojke – fastnade.

– Jag minns att jag klappade hans huvud. Han hade krulligt hår som mig, och då fastnade barnet. Jag började blöda också, säger Flavia Lindman i Kalla Fakta.

När förlossningsläkaren kom in i rummet hade pojken suttit fast i fyra minuter. Läget var akut.

– Jag minns att jag skrek: döda mig och rädda barnet, du är min hjälte. Det minns jag att jag skrek till läkaren, säger Flavia Lindman i programmet.

Pojken hade fastnat med skuldran och fick syrebrist. Han överlevde inte förlossningen.

I efterhand kallar Flavia Lindman och hennes make sonen för Finn. När han kom ut var han 59 centimeter lång och vägde 4730 gram. Det är långt mer än vad en nyfödd pojke brukar väga.

Sverige ligger efter i statistiken om dödföddhet

I Sverige dör ungefär 40 barn per år under vecka 41 och vecka 42. Sverige är också det land i Europa som har högst statistik vad gäller födslar i vecka 42, rapporterar Kalla Fakta.

Samtidigt visar flera studier att risken för komplikationer ökar efter vecka 40. Det har lett till att flera europeiska länder satt tidigare gränsen än Sverige, vars riktlinjer anger vecka 42 som gräns för igångsättning av förlossning.

I Danmark har man infört en nationell gräns på vecka 41 för att minska risken för komplikationer vid sena födslar. Sett till statistik har landet minskat antalet dödfödslar med 4,4 procent under 2000-talet. Motsvarande siffra i Sverige ligger på 1,9 procent.

Lena Hallengren: Vill se förbättring

Kalla Fakta har intervjuat socialminister Lena Hallengren (S) som menar att riktlinjer för igångsättning bör bestämmas av vården, och inte genom partipolitisk diskussion.

Samtidigt betonar hon att Socialstyrelsen kommer att utforma kunskapsstöd för att göra sin del i att minska antalet dödsfall.

– Jag är ganska säker på att varje landsting och region är angelägna att ta till den kunskap som finns när man märker och vet att man utifrån kunskap kan åstadkomma bättre resultat. Men det är också så att Socialstyrelsen ska ta fram nya kunskapsstöd. Jag utgår från att när kunskap finns som är tillförlitligt och belagd så ser man till att den finns tillgänglig och att den blir vägledande, säger Lena Hallengren till Kalla Fakta.

Kalla Faktas program ”Vecka 42” sänds i kväll klockan 20.00 i TV4, TV4 Play och C More.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.