Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flams bok fortsatt i beslag – åklagarens linje består

Aron Flams bok är i fortsatt beslag.Foto: WIKIMEDIA COMMONS

”Det här är en svensk tiger” sitter fortfarande ”inspärrad”.

På tisdagseftermiddagen konstaterade författaren Aron Flam på Twitter att beslaget av hans bok kvarstår.

– Ett tråkigt beslut, men jag hade stålsatt mig lite för att det kunde bli så. Jag hade naturligtvis hoppats på att böckerna skulle kunna släppas, säger Flam.

På tisdagseftermiddagen skickade komikern och författaren Aron Flam en tweet om att åklagaren valt att fortsatt beslagta hans bok – ”Det här är en svensk tiger”. Beslaget var på 2 000 böcker, hela den tredje upplagan från Flams lager.

– Det är ett mål som ytterst handlar om den principiella konflikten mellan yttrandefrihet och upphovsrätt, har kammaråklagare David Ludvigsson tidigare sagt i ett pressmeddelande.

https://twitter.com/AronFlam/status/1290631951276281856

”Det här är en svensk tiger” lanserades i våras, och i samband med en husrannsakan i början av sommaren beslagtog polisen några exemplar av bokens tredje upplaga.

Omslaget innehåller en ändrad variant av den klassiska illustrationen ”En svensk tiger”, som ritades av Bertil Almqvist 1941, mitt under brinnande världskrig.

Flams tiger gör Hitlerhälsning

Aron Flam har även använt tigern i olika former på internet. I hans version har tigern bland annat försetts med hakkorsbindel samtidigt som den gör Hitlerhälsning.

Stiftelsen Beredskapsmuseet, som äger upphovsrätten, gjorde den polisanmälan som legat till grund för åtalet.

Aron Flam åtalas misstänkt för att olovligen ha använt sig av den upphovsrättsskyddade bilden.

– Den åtalade har förnekat brott och invänt att han haft rätt att använda verket i satirsyfte, har David Ludvigsson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, förklarat i ett pressmeddelande.

Aron Flam: ”Mycket som är märkligt”

När Expressen pratar med Aron Flam säger han:

– Det är så mycket i den här historien som är märkligt. Som man säger: jag får sätta min vantro på undantag tills det här är över.

Vad händer nu för din och bokens del?

– Det här är inget gott tecken för min del. Det blir svårare och svårare för min del att koncentrera mig på något annat. Jag har inte gett upp tanken på att komma ut med poddar, eftersom det är min försörjning.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.