”Fladdermuskvinnan”: Viruset kom inte härifrån

Joe Biden om coronalabbet: ”Viktigt att få veta”.
Teorin om att coronaviruset tillverkats i ett laboratorium i kinesiska Wuhan tillbakavisas av labbets biträdande chef och toppvirolog Shi Zhengli.
Foto: Wuhan Institute of Virology

Teorin om att coronaviruset tillverkats i ett laboratorium i kinesiska Wuhan tillbakavisas av labbets biträdande chef och toppvirolog Shi Zhengli.

Hon blev känd som ”Fladdermuskvinnan” i början av pandemin.

– Hur i hela världen ska jag kunna ge bevis för något när det inte finns några bevis?, säger hon till New York Times.

I början av pandemin var det många som avfärdade teorin om att coronaviruset skulle ha tillverkats på Wuhans virologiska institut i Kina. Men på senare tid har teorin fått ny kraft, bland annat då USA:s president Joe Biden krävt en stor amerikansk utredning om virusets uppkomst.

Många har pekat ut Shi Zhengli, som ofta benämns som ”Fladdermuskvinnan” i medierna, som skyldig för viruset. Dels då hon arbetar på institutet i Wuhan och dels då hon forskar kring coronavirus bland fladdermöss – ett av djuren som tros ha varit grogrund för viruset.

”Jag vet inte hur världen kan ha blivit så här, att man konstant kastar skit på en oskyldig forskare”, skriver hon i ett sms till New York Times efter intervjun.

Trots Shi Zhenglis nekande är det mycket troligt att anklagelserna kommer att fortsätta hagla in mot labbet i Wuhan, enligt New York Times. Detta då Kina inte tillåtet en helt oberoende utredning om virusets uppkomst.

Shi Zhengli arbetar på institutet i Wuhan och forskar kring coronavirus bland fladdermöss.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

”Större än en enskild forskare”

Den vetenskapliga tidskriften Science publicerade nyligen ett öppet brev där 18 tunga forskare krävde en grundlig utredning om coronavirusets uppkomst.

Mikrobiologen David Relman, en av forskarna bakom brevet, säger till New York Times att en utredning måste göras – men inte för att peka ut någon som ”skyldig” till pandemin.

– Det här har inget med fel eller skuld att göra. Det är större än en enskild forskare, något enskilt institut eller land – alla där ute som kan ha data av den här sorten måste visa upp den, säger han.

Trump: ”Fauci hade fel om Wuhan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.