Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

FK-höjdaren om den tuffa tiden på elefantkyrkogården

Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Marie Begler har tidigare haft en överdirektörtjänst på Socialstyrelsen.Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

Hon har innehaft några av de tyngsta posterna inom myndighets-Sverige. Men det fanns en tid som Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler satt på elefantkyrkogården och trodde hennes karriär var över. Det berättar hon om i P1:s Sommar.

– Från att ha varit på toppen kändes det som att jag rasade.

Det var efter en längre tids konflikt med dåvarande rikspolischefen som Ann-Marie Begler, vid tiden anställd som vice rikspolischef, såg sin karriärsstjärna sakta dala och fick färre arbetsuppgifter och mindre ansvar. 

Hon och chefen delade inte synen på ledarskap och Begler motsatte sig de uppgifter hon tilldelades.

Hamnade i kylan

Hon hade då en överdirektörtjänst på Socialstyrelsen bakom sig och ett framgångsrikt samarbete med den tidigare rikspolischefen som hans högra hand. Men nu blev det allt tydligare att situationen inte var hållbar, berättar hon i sitt sommarprat i P1.

Att hamna i kylan på det sättet är svårt

En del kolleger utryckte stöd till Begler vars ansvarsområden sakta men säkert minskade inom polismyndigheten. Men inte alla kunde ge sitt fulla, synliga stöd på grund av rädsla att förknippas med Begler.

– Att hamna i kylan på det sättet är svårt.

Ann-Marie Begler har tidigare haft en överdirektörtjänst på Socialstyrelsen.Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Sade nej på Rosenbad

Men hennes överordnade fick till slut lämna sin tjänst och Begler blev inkallad på Rosenbad. Hon presenterades med arbetsuppgifter som kändes övermäktiga - och sade ett bestämt nej.

– Den reaktion jag då mötte var "det här kommer du få ångra, jag ska se till att du aldrig får ett högt uppsatt jobb inom statsförvaltningen".

Den reaktion jag då mötte var "det här kommer du få ångra”

Lite senare fick hon beskedet att förtroendet för henne var för lågt för att hon skulle få fortsätta, men avtalet var tidsbegränsat. Det betydde att hon hänvisades till vad som kallas "elefantkyrkogården" - dit högt uppsatta myndighetspersoner förvisas i väntan på att anställningstiden löper ut. Där fick hon, yngst av elefanterna, jobba med diverse uppgifter i väntan på att få sparken på riktigt.

Axlade skolinspektionen

Men hon behövde inte hänga ute i kylan länge. Efter att ha sökt tjänsten som chef för statens skolinspektion, fick hon – till sin förvåning – jobbet.

– Jag kände mig ganska vingklippt. Jag var rädd att jag sågs som en person med samarbetssvårigheter.

Jag kände mig ganska vingklippt

Men så på semestern ringde dåvarande utbildningsminister Björklund och erbjöd henne jobbet. Berglin tog tjänsten och skulle senare ta ett av inspektionsmyndighetens mest uppmärksammade beslut, nämligen att stänga privatskolan Lundsberg.

 

LÄS MER: Skolinspektionen stänger Lundsberg 

 

Detta efter att elev misstänkts ha blivit brännmärkt med ett strykjärn.

– Ett strykjärn mot en naken pojkkropp, den här redogörelsen kom till skolinspektion en måndag morgon efter skolstart.

Prejudicerande dom på Lundsberg

Beslutet blev omskrivet och ledde ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen. Där Skolinspektionen  fick rätt.

Efter den tjänsten bar det av till Försäkringskassan där hon nu sitter som generaldirektör och förundrar sig i sitt sommarprat över vad hon kallar "sin egen personliga resa med livets alla kringelkrokar", en väg som understötts av bland annat Försäkringskassan.

– När jag och barnens far delade jämställt på föräldrapenningen och det lade grunden för till min yrkeskarriär. Jag hade inte varit där jag är i idag om det inte varit för socialförsäkringen och i förlängningen Försäkringskassan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.