Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅNFörsäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Marie Begler har tidigare haft en överdirektörtjänst på Socialstyrelsen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDENAnn-Marie Begler har tidigare haft en överdirektörtjänst på Socialstyrelsen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Ann-Marie Begler har tidigare haft en överdirektörtjänst på Socialstyrelsen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN

FK-höjdaren om den tuffa tiden på elefantkyrkogården

Publicerad

Hon har innehaft några av de tyngsta posterna inom myndighets-Sverige. Men det fanns en tid som Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler satt på elefantkyrkogården och trodde hennes karriär var över. Det berättar hon om i P1:s Sommar.

– Från att ha varit på toppen kändes det som att jag rasade.

Det var efter en längre tids konflikt med dåvarande rikspolischefen som Ann-Marie Begler, vid tiden anställd som vice rikspolischef, såg sin karriärsstjärna sakta dala och fick färre arbetsuppgifter och mindre ansvar. 

Hon och chefen delade inte synen på ledarskap och Begler motsatte sig de uppgifter hon tilldelades.

Hamnade i kylan

Hon hade då en överdirektörtjänst på Socialstyrelsen bakom sig och ett framgångsrikt samarbete med den tidigare rikspolischefen som hans högra hand. Men nu blev det allt tydligare att situationen inte var hållbar, berättar hon i sitt sommarprat i P1.

Att hamna i kylan på det sättet är svårt

En del kolleger utryckte stöd till Begler vars ansvarsområden sakta men säkert minskade inom polismyndigheten. Men inte alla kunde ge sitt fulla, synliga stöd på grund av rädsla att förknippas med Begler.

– Att hamna i kylan på det sättet är svårt.

Ann-Marie Begler har tidigare haft en överdirektörtjänst på Socialstyrelsen.Foto: HAMPUS HAGSTEDT

Sade nej på Rosenbad

Men hennes överordnade fick till slut lämna sin tjänst och Begler blev inkallad på Rosenbad. Hon presenterades med arbetsuppgifter som kändes övermäktiga - och sade ett bestämt nej.

– Den reaktion jag då mötte var "det här kommer du få ångra, jag ska se till att du aldrig får ett högt uppsatt jobb inom statsförvaltningen".

Den reaktion jag då mötte var "det här kommer du få ångra”

Lite senare fick hon beskedet att förtroendet för henne var för lågt för att hon skulle få fortsätta, men avtalet var tidsbegränsat. Det betydde att hon hänvisades till vad som kallas "elefantkyrkogården" - dit högt uppsatta myndighetspersoner förvisas i väntan på att anställningstiden löper ut. Där fick hon, yngst av elefanterna, jobba med diverse uppgifter i väntan på att få sparken på riktigt.

Axlade skolinspektionen

Men hon behövde inte hänga ute i kylan länge. Efter att ha sökt tjänsten som chef för statens skolinspektion, fick hon – till sin förvåning – jobbet.

– Jag kände mig ganska vingklippt. Jag var rädd att jag sågs som en person med samarbetssvårigheter.

Jag kände mig ganska vingklippt

Men så på semestern ringde dåvarande utbildningsminister Björklund och erbjöd henne jobbet. Berglin tog tjänsten och skulle senare ta ett av inspektionsmyndighetens mest uppmärksammade beslut, nämligen att stänga privatskolan Lundsberg.

 

LÄS MER: Skolinspektionen stänger Lundsberg 

 

Detta efter att elev misstänkts ha blivit brännmärkt med ett strykjärn.

– Ett strykjärn mot en naken pojkkropp, den här redogörelsen kom till skolinspektion en måndag morgon efter skolstart.

Prejudicerande dom på Lundsberg

Beslutet blev omskrivet och ledde ända upp till Högsta förvaltningsdomstolen. Där Skolinspektionen  fick rätt.

Efter den tjänsten bar det av till Försäkringskassan där hon nu sitter som generaldirektör och förundrar sig i sitt sommarprat över vad hon kallar "sin egen personliga resa med livets alla kringelkrokar", en väg som understötts av bland annat Försäkringskassan.

– När jag och barnens far delade jämställt på föräldrapenningen och det lade grunden för till min yrkeskarriär. Jag hade inte varit där jag är i idag om det inte varit för socialförsäkringen och i förlängningen Försäkringskassan.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag