"Fjordman" skriver en bok om Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge
"Fjordman" skriver en bok om Anders Behring Breivik. Foto: Heiko Junge

"Fjordman" skriver bok om Breivik

Publicerad

En av Anders Behring Breiviks förebilder skriver på en bok om massmördaren.

Peder Nøstvold "Fjordman" Jensen ska ha fått 75 000 norska kronor i förskott, skriver Dagbladet.no.

Anders Behring Breivik dödade totalt 77 personer i Oslos regeringskvarter och på ön Utøya den 22 juli 2011. I det manifest han publicerade strax innan terrordåden citerade Breivik flitigt den högerextreme bloggaren "Fjordman".

Nu uppger Peder Nøstvold "Fjordman" Jensen på Twitter att han fått 75 000 norska kronor för att skriva en bok om Breivik. Det är, enligt Dagbladet.no, stiftelsen Fritt Ord som ska ha gett honom pengarna. Stiftelsen skriver på sin sajt att den vill "värna och stärka yttrandefriheten och dess villkor i Norge".

Skrivs klart i sommar

"Fjordman" skriver själv att boken kommer att skrivas klart under sommaren och att målet är att den finns till försäljning i slutet av 2013.

"Jag kommer bland annat att titta mer kritiskt på hur massmedier och de akademiska miljöerna reagerade på Breivikhändelsen", skriver han på Twitter.

Han uppger sig också ha kontakt med ett amerikanskt förlag för en diskussion om utgivningen.

Georg Fredrik Rieber-Mohn, styrelseordförande i Fritt Ord, säger att det var ett svårt beslut att bevilja "Fjordman" pengar. Ansökan gällde 100 000 men det beviljade beloppet landade på 75 000.

”Inte speciellt intressant”

– Vi har också sett hans aggressiva och avskyvärda uttalanden på nätet och på bloggar. Der har han gått hårt åt muslimska invandrare och politiker som tillåter invandring, säger Rieber-Mohn till Dagbladet.no..

Men enligt honom håller sig det manus han hittills fått läsa inom gränserna, och stiftelsen beslutade därför att stödja bokprojektet.

Trond Henry Blattmann, som förlorade sin son på Utøya och är ordförande i Nationella stödgruppen för 22 juli, är kritisk till utgivningen och undrar var Fritt Ord vill uppnå.

– Jag tycker inte att det är speciellt intressant att läsa böcker om massmördare. Oavsett vem som är författaren, säger han till Dagbladet.no.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag