Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Fjordman" skriver bok om Breivik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Fjordman" skriver en bok om Anders Behring Breivik.
Foto: Heiko Junge

En av Anders Behring Breiviks förebilder skriver på en bok om massmördaren.

Peder Nøstvold "Fjordman" Jensen ska ha fått 75 000 norska kronor i förskott, skriver Dagbladet.no.

Anders Behring Breivik dödade totalt 77 personer i Oslos regeringskvarter och på ön Utøya den 22 juli 2011. I det manifest han publicerade strax innan terrordåden citerade Breivik flitigt den högerextreme bloggaren "Fjordman".

Nu uppger Peder Nøstvold "Fjordman" Jensen på Twitter att han fått 75 000 norska kronor för att skriva en bok om Breivik. Det är, enligt Dagbladet.no, stiftelsen Fritt Ord som ska ha gett honom pengarna. Stiftelsen skriver på sin sajt att den vill "värna och stärka yttrandefriheten och dess villkor i Norge".

Skrivs klart i sommar

"Fjordman" skriver själv att boken kommer att skrivas klart under sommaren och att målet är att den finns till försäljning i slutet av 2013.

"Jag kommer bland annat att titta mer kritiskt på hur massmedier och de akademiska miljöerna reagerade på Breivikhändelsen", skriver han på Twitter.

Han uppger sig också ha kontakt med ett amerikanskt förlag för en diskussion om utgivningen.

Georg Fredrik Rieber-Mohn, styrelseordförande i Fritt Ord, säger att det var ett svårt beslut att bevilja "Fjordman" pengar. Ansökan gällde 100 000 men det beviljade beloppet landade på 75 000.

”Inte speciellt intressant”

– Vi har också sett hans aggressiva och avskyvärda uttalanden på nätet och på bloggar. Der har han gått hårt åt muslimska invandrare och politiker som tillåter invandring, säger Rieber-Mohn till Dagbladet.no..

Men enligt honom håller sig det manus han hittills fått läsa inom gränserna, och stiftelsen beslutade därför att stödja bokprojektet.

Trond Henry Blattmann, som förlorade sin son på Utøya och är ordförande i Nationella stödgruppen för 22 juli, är kritisk till utgivningen och undrar var Fritt Ord vill uppnå.

– Jag tycker inte att det är speciellt intressant att läsa böcker om massmördare. Oavsett vem som är författaren, säger han till Dagbladet.no.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.