Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fjärdarna kryllar av avancerade fartyg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens utsända stöter på marinens avancerade fartyg överallt.
Foto: Emil Nordin

Insatsen i Stockholms mellersta skärgård beskrivs som den största i sitt slag sedan Kalla krigets dagar.

Marinens mest avancerade fartyg söker nu av fjärdarna i området.

Minröjningsfartyg, korvetter och stridsbåtar cirkulerar i jakt på det som befaras vara en främmande ubåt.

Försvarsinsatsen i Stockholms mellersta skärgård engagerar ett stort antal av marinens fartyg. Under de mörkgrå molnen söker korvetter, minröjningsfartyg och mindre båtar igenom fjärdar efter vad som beskrivits som främmande undervattensverksamhet. Insatsen beskrivs som den största i sitt slag sedan Kalla kriget av tyska tidningen Die Zeit.

Avancerade fartyg

Boende, nyfikna och medier ser nu hur marinens mest avancerade fartyg kryssar mellan kobbar och skär i jakten på det som, enligt uppgifter till Svenska dagbladet, kan vara en nödställd ubåt. Birgitta Davidsson har sommarstuga i området och följer utvecklingen:

– Det är obehagligt men intressant att se den nya utrustningen. Jag hoppas att man bildar sig en fullständig bild av vad som har orsakat allt detta, säger hon.

Sökområdet sträcker sig från Stavsnäs, till Sandhamn i öst och Möja i norr.

Expressens team på plats rapporterar vid 14-tiden att HMS Visby nu kör i full fart. Samtidigt ser teamet militära dykare göra sig redo på platsen. De bevakas av en Stridsbåt 90.

Expressens utsände Mimmi Nilsson har under dagen följt HMS Visby som opererar på Kanholmsfjärden. Fartyget är byggt i omagnetiskt plastlaminat och format så att det är svårt att upptäcka på radar. Mimmi Nilsson såg vid 10-tiden hur en Stridsbåt 90 stannade till vid HMS Visby och överlämnade ett föremål.

Cirkulerar

Söderut, på Nämdöfjärden, har Expressen sett HMS Stockholm cirkulera och HMS Trossö ligga för ankar. Flera mindre militärbåtar av typen Stridsbåt 90 åker i hög fart över fjärdarna längs stränderna. Däremot är det ovanligt få fritidsbåtar ute till havs.

Jakten pågår även till land, där militär personal söker av alla de öar och skär där en eventuell besättning kan ha stigit i land.

Ute på fjärdarna har också HMS Munter setts, en bevakningsbåt av Tapperklass, som är särskilt avsedd för ubåtsjakt, enligt TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.