Polisens utlarmningssystem till fjällräddare fungerar inte sedan i går morse. Något som oroar fjällräddare Expressen varit i kontakt med. Foto: Roger VikströmPolisens utlarmningssystem till fjällräddare fungerar inte sedan i går morse. Något som oroar fjällräddare Expressen varit i kontakt med. Foto: Roger Vikström

Polisens utlarmningssystem till fjällräddare fungerar inte sedan i går morse. Något som oroar fjällräddare Expressen varit i kontakt med.

 Foto: Roger Vikström
"Det är en driftstörning", bekräftar Malin Näfver, pressekreterare på polisens nationella mediecenter. Foto: Suvad Mrkonjic"Det är en driftstörning", bekräftar Malin Näfver, pressekreterare på polisens nationella mediecenter. Foto: Suvad Mrkonjic
"Det är en driftstörning", bekräftar Malin Näfver, pressekreterare på polisens nationella mediecenter. Foto: Suvad Mrkonjic

Fjällräddningssystem ligger nere hos polisen

Publicerad

Sedan i lördags morse kan polisen inte larma ut fjällräddare till räddningsinsatser.

Systemet är drabbat av en driftstörning – och fjällräddare varnar för att människor kan fara illa.

– Vi får manuellt ringa via vanlig telefonlina till våra fjällräddare, säger Thomas Schäuefele, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

I lördags morse brakade polisens system för att larma ut fjällräddare ihop. Kraschen gör att fjällräddarna inte får meddelanden om pågående räddningsinsatser.

– Det fungerar inte som det ska. Det är en kraftig fördröjning på utlarmningar, som gör att systemet helt enkelt inte är användbart, säger Mikael Abrahamsson, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland.

Polisen i Jämtland har sedan tidigare utrustat majoriteten av sina fjällräddare med handhållna Rakel-enheter som är polisens interna system för radiokommunikation. Man använder nu det systemet, tills fjällräddningslarmen fungerar igen.

Det är dock bara Jämtland som har Rakel-enheter för sina fjällräddare. I andra län krävs mer fantasi.

– Vi får manuellt ringa via en vanlig telefonlina till alla våra fjällräddare. Så det tar längre tid. I stället för att larma ut tio stycken på en gång så måste vi ringa var och en av dem, säger Thomas Schäufele, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

"Människor drabbas"

Än så länge har varken polisen i Jämtland eller Norrbotten haft några fjällräddningsinsatser sedan systemet gick ner.

– Som tur är har vi varit förskonade från det, säger Schäufele.

En fjällräddare som Expressen talat med säger att en eventuell utlarmning kommer att bli kaotisk om systemet inte fungerar. Varje sekund är viktig – och ju längre ett larm tar, desto större risk.

– Det verkar inte heller som att polisen på riksnivå prioriterar problemet eftersom systemet legat ner i mer än ett dygn nu. I slutändan kan ju människor drabbas om det tar för lång tid för oss att komma fram.

Polisen: "Finns ingen som jobbar med frågan"

Malin Näfver, pressekreterare på polisens nationella mediecenter, berättar att driftstörningen gör att man inte lika fort kan larma ut fjällräddare till insatser – men betonar att det går att komplettera med till exempel manuella samtal.

– Men det går trögare att larma ut, så är det, säger hon.

Enligt Näfver arbetar polisen intensivt för att lösa problemen, som startade i lördags morse.

– Det kommer att komma in fler personer för att arbeta med problemet under dagen.

Vet ni vad det beror på?

– Jag vet att det är en driftstörning, mer än så har jag inte kunskap om i nuläget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag