Hårda vindar gjorde att två personer och en hund fastnade strax utanför Åre. Bilden är från Åre vid ett annat tillfälle.
Hårda vindar gjorde att två personer och en hund fastnade strax utanför Åre. Bilden är från Åre vid ett annat tillfälle.

Fjällräddare jobbar extra i sportlivstider

Publicerad

Flera räddningsinsatser fick genomföras i fjällen under tisdagen.

Hårda vindar gjorde att två personer och en hund fastnade strax utanför Åre.

– Den här typen av incidenter sker varje dag, men det blir så klart extra mycket under sportlovet, säger Magnus Hamstig, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland.

Fjällräddarna har haft bråda dagar under inledningen av veckan.

Tidigare under tisdagen fastnade två norrmän strax söder om riksgränsen efter att en av dem kört in i ett träd, och följaktligen brutit armen.

Men även i Åre har polisen och fjällräddarna genomfört flera räddningsinsatser.

Transporterades till fjällstation

Strax efter lunchtid befann sig två personer och en hund på fjället, strax utanför Åre. De överraskades dock av det hårda vädret och tvingades sedermera ta skydd.

Klockan 13 fick polisen larmet om att personerna satt fast på fjället.

– Fjällräddarna åkte ut med scooter och transporterade dem till Sylarnas fjällstation. Där kommer de att få vänta kvar tills vädret har blivit bättre, säger Magnus Hamstig.

Såväl de båda personerna som hunden ska må bra. Enligt polisen finns det en restaurang på Sylarnas fjällstation, utifall de skulle bli kvar där under en längre period.

"Lätt att fastna i dåligt väder"

Lite senare under eftermiddagen fastnade en kvinna i 40-årsåldern i närheten av Funäsdalen, efter att hon hade ramlat i skidspåret och skadat axeln.

Även där fick fjällräddarna åka upp och hämta henne med scooter, innan hon senare transporterades med ambulans till ett närliggande sjukhus.

Magnus Hamstig pekar på att fjällräddarna får extra mycket att göra under sportlovsveckorna, och att man bör vidta viss försiktighet när man ger sig ut i fjällen.

– Vädret kan vara nyckfullt, men det är klart att man åtminstone bör försöka att kolla upp de aktuella prognoserna. Annars är det lätt hänt att man fastnar i dåligt väder, säger han.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag