Fjälldrama på Kebnekaise

Publicerad
Uppdaterad
Två klättrare i 20-årsåldern rasade ner för en klippvägg på ostkammen på Kebnekaise tidigt under söndagsmorgonen. De två landade på en klipphylla och skadades svårt.
- De flögs vid 12.30-tiden med ambulans till Kiruna sjukhus, säger Erik Johansson, länsvakthavande polisbefäl vid Norrbottenspolisen.
Larmet inkom till polisen klockan 06.12. Två klättrare i 20-årsåldern har i samband med klättring rasat ner för en klippvägg på Kebnekaise, uppger polisen. En av de skadade kunde själv ringa och larma.
- Båda är skadade och ligger på en klipphylla. Vi har kontakt med den ena av dem per telefon. Alpin fjällräddning har flugit upp till platsen, säger Erik Johansson.
Enligt polisen måste fjällräddningen klättra den sista biten upp till klipphyllan med hjälp av rep.
- Det är avancerat och svårt. De har redan gjort bedömningen att vi måste vinscha upp de skadade in i en helikopter.
Vid 12.30-tiden kunde helikopterambulans plocka upp de båda och föra dem till Kiruna sjukhus. Enligt polisen ska båda lida av svåra personskador men man vill inte gå in mer exakt på vilka skador de har.
- Det jag hört från läkaren är att det är allvarliga skador men att de är kontaktbara, säger Johansson till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag