GÖR DIN PC PIGGARE! Är datorn seg? Följ tipsen och få en skönare datorsommar. Foto: Tommy Pedersen
GÖR DIN PC PIGGARE! Är datorn seg? Följ tipsen och få en skönare datorsommar. Foto: Tommy Pedersen

Fixa snabbaste datorn i sommar

Publicerad
Uppdaterad
Din Windows-dator startar långsammare och långsammare.
Vid varje start dyker det upp en massa rutor som du måste klicka bort. Flera program verkar starta av sig själva.
Känns det igen? I så fall behöver din dator en genomgång.
Din dator kan bli upp till dubbelt så snabb. Följ bara tipsen!

STARTA DATORN SNABBARE

Den allra vanligaste anledningen till att datorn startar långsamt är att du har installerat många program, och att en hel del av dem är inställda på att starta automatiskt när Windows startas. Det är egentligen onödigt, eftersom du lika gärna kan starta dem när du behöver dem. Avinstallera program du sällan använder, och använd verktyget msconfig (skriv namnet i kör-rutan i startmenyn) för att välja bort program du inte vill ska autostarta med Windows. Klicka bort ett program i taget, och starta om. Skulle uppstarten krångla kan du alltid klicka i rätt ruta igen.

SURFA SNABBARE

Surfandet kan gå långsamt av många anledningar. En anledning kan vara att du samtidigt laddar ned program via någon fildelningstjänst i bakgrunden, en annan att webbläsaren tvingas hantera hundratals lagrade filer, spionprogram och liknande. Du tjänar på att rensa de lagrade småfilerna på hårddisken. Ladda ned ad-aware (www.lavasoft.de) och kör programmet – gärna varje dag.


SPELEN GÅR HACKIGT

Använd Windows Update och klicka i alla rutor för rekommenderade uppdateringar. Det lönar sig att ha uppdaterade drivrutiner. Men Windows update hittar inte allt själv. Leta även på grafikkortstillverkarnas hemsidor, exempelvis www.nvidia.com eller www.ati.com, ladda ned de senaste drivrutinerna och installera dem.

OPERATIVSYSTEMET KÄNNS TUNGJOBBAT

Samma program som startas automatiskt när Windows startar ligger kvar, stjäl datorns minne och belastar processorn. Stäng av Vista Sidebar. Högerklicka på ikonen i startfältet och välj ”avsluta”. I dialogrutan som dyker upp klickar du i rutan som säger att Vista Sidebar aldrig ska startas när datorn gör det. För att stänga av Windows Aero, skrivbordseffekten som stjäl massor av datorkraft högerklickar du på skrivbordet, väljer ”fönsterfärg och utseende”, sedan klickar du på raden ”Öppna den klassiska dialogrutan…” och sedan väljer du ”Windows klassisk”. Du kan också klicka på ”avancerat”-knappen så får du upp en lista på effekter du kan avmarkera.


MASSOR AV FELMEDDELANDEN

Alla programinställningar, konfigurationer, nyckelvärden ochanvändardata samlas i en enda stor databas – Windows register. Då och då skrivs fel värden, och andra gånger krockar olika inställningar. Då behöver du rensa databasen. Gratisprogrammet Tweak Now gör jobbet, men kräver att du letar på sajten efter gratisversionen. Den är inte alldeles enkel att hitta. (www.tweaknow.com).


DATORN KRASCHAR OFTA

Risken är stor att du drabbats av ett virus eller en trojan. De gör dels datorn osäker att använda, dels kan datorn sakta ned ordentligt – då har datorn med stor sannolikhet kidnappats. Skaffa ett bra antivirusprogram. Ett gratisalternativ är AVG (free.grisoft.com) eller Avast (www.avast.com). Programmet måste uppdateras ständigt.

HÅRDDISKEN SNURRAR, MEN INGENTING HÄNDER

Det kan tyda på att hårddisken håller på att gå sönder. En genomsnittlig hårddisk håller i 3-5 år, sedan börjar mekaniken i disken ge upp. Du kan sätta örat mot den och lyssna efter… ja, klonkande ljud faktiskt. Säkerhetskopiera alla filmer, all musik, alla bilder och så vidare till en extern hårddisk, en dvd-skiva eller ett usb-minne. Radera sedan originalen för att skapa plats. Hjälper inte det behöver du skaffa en ny hårddisk. Använd exempelvis programmet Ccleaner för att verkligen radera allt du inte behöver (www.ccleaner.com).


DATORN FUNGERAR BRA, MEN HÅRDDISKLAMPAN BLINKAR

Två saker gör att en hårddisk under Windows Vista nästan alltid är aktiv; det faktum att operativsystemet hela tiden läser in sådant som det tror att du kommer att behöva snart, och den ständigt arbetande indexeringstjänsten. Förinläsningen kan du inte göra mycket åt, men indexeringsfunktionen kan du stänga av. Dubbelklicka på ”Den här datorn”. Klicka på ”visa” i menyn. Klicka på ”sök”. Här hittar du inställningarna för att stänga av indexeringen.

ALLT DU GÖR GÅR LÅNGSAMT

Filer på en hårddisk delas ofta upp i småbitar för att få plats. Ju fler småbitar, desto längre tid tar det för hårddisken att samla ihop alla delar. En defragmentering sorterar om innehållet på hårddisken så att alla filer ligger samlade. Kör Windows inbyggda avfragmenteringsprogram! Öppna ”Den här datorn” och högerklicka på startdisken (normalt C:). Klicka på fliken ”verktyg” och välj sedan ”defragmentera”. Det här kan ta en stund, ibland flera timmar.
Fredrik Granlund
Fredrik Granlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag