Fiskrik kost hjälper dig minnas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fisk får dig att minnas bättre. Fiskleverolja inte lika bra.

Äldre som äter fisk ofta bevarar kognitiva förmågor som minne, rumsuppfattning och uppmärksamhet bättre. Och ju mer fisk de äter, desto större blir effekten, visar en studie som genomförts i Norge.

I studien ingick drygt 2 000 norska män och kvinnor mellan 70 och 74 år. Forskarna studerade sambandet mellan kosten och resultat av kognitiva tester.

 - De som äter fisk gör bättre ifrån sig i alla sex kognitiva testerna, säger David Smith vid Oxforduniversitetet i Storbritannien, huvudförfattare till studien som presenteras i American Journal of Clinical Nutrition.

 Han tillägger att effekten ökar ju mer fisk de äldre äter, upp till en gräns på cirka 80 gram per dag.

Fiskleverolja inte lika bra


 Allra bäst resultat fick de som uppgav att de ofta lagade till fet eller mager fisk till middag. De fick bättre resultat i fem av de sex olika testerna av de kognitiva funktionerna, jämfört med dem som inte åt färsk fisk.

 De som bara åt fiskleverolja fick bättre resultat på endast en av de sex testerna.

 Forskarna föreslår nu fortsatt forskning för att ta reda på om de förbättrade förmågorna beror på vilken typ av fisk man äter eller hur den tillagas.

 - För det andra behöver vi veta vilka komponenter i fisken som är betydelsefulla. Eftersom vi kom fram till att mager fisk var lika bra som fet, så är det kanske inte bara omega-3-fettsyror som ger kognitiva fördelar, säger David Smith till Reuters.

 Tillskott av omega-3-fettsyror, som bland annat finns i fet fisk, har tillskrivits en rad positiva hälsoeffekter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.