Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fiskbajs otippat nyttigt för klimatet

Fredrik Warg, aktiechef på Swedbank, om utsikterna för fiskodlingsbolagen.
Fiskarnas miljönytta hotas av överfiske.
Foto: Koichiro Numata / TT / TT NYHETSBYR¿N
Sedan industrialiseringen har 50 procent av de utsläppta växthusgaserna sugits upp av haven.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Världshaven är avgörande för att motverka den globala uppvärmningen – sedan industrialiseringen har 50 procent av de utsläppta växthusgaserna sugits upp av haven.

En ny studie visar också att fiskarna och inte minst deras bajs spelar en viktig roll i den miljönyttan – men det hotas nu av överfiske, rapporterar DN.

Jordens ekosystem har en dämpande effekt på klimatförändringarna och världshaven är inget undantag. Det handlar bland annat om växtplankton i haven som genom sin fotosyntes, precis som träden, omvandlar koldioxid till syre och socker. 

Men en ny studie visar att också fiskarna är nödvändiga för världshavens dämpande effekt. Enligt studien så hjälper fiskar till att lagra koldioxid på havens botten, som då stannar på botten under hundratals år innan det åter kommer upp i atmosfären. Det sker dels genom att fiskar dör och sjunker till botten, skriver DN.

Klimatnyttigt fiskbajs

Än viktigare, menar forskarna vars studie publicerats i Science Advances, är fiskarnas bajs.

De kan nämligen visa att fiskarnas avföring står för en betydande del av koldioxidlagringen på havsbotten – långt mycket mer än vad som sker när fisken dör och sjunker. 

Men förhållandet och klimatnyttan hotas av överfiske. Enligt beräkningar på det kommersiella fisket skulle ytterligare 900 miljoner ton kol varje år kunna stuvas undan på havsbotten om de inte fiskats.

– Med mindre fisk i havet så sjunker mindre kol ner till botten och lagras in. Det innebär mer kol uppe i atmosfären. Överlag är det viktigt att vi bevarar den här komplexa näringsväven i havet, kommenterar Monika Winden professor i marinekologi vid Stockholms universitet till DN. 

Döda djur spolas upp efter massivt oljeläckage

”En potentiell ekologisk katastrof”, säger borgmästaren Kim Carr.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.