Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fiskare räddad av haj efter 106 dygn på havet

En haj gjorde att Toakai Teitoi vaknade till och såg ett fiskefartyg som kunde rädda honom. Efter 106 dygn på havet ville han ha en cigarett.
Foto: Neil Hammerschlag

MAJURO. Fiskaren Toakai Teitoi tackar en hjälpsam haj för att han inte fortfarande försmäktar ute i Söderhavet. 41-åringen från Kiribati anlände i helgen till Marshallöarna, räddad efter 106 dygn i en havererad båt.

Teitoi hade drivit sedan i maj, när en haj den 11 september dunkade på skrovet så att han väcktes ur en eftermiddagsslummer.

– Jag tittade upp och såg aktern på ett fiskefartyg.

Hajen simmade därefter iväg, och Teitoi räddades av fiskarkollegorna.

Dramat började i slutet av maj. Toakai Teitoi skulle då med svågern Ielu Falaile köra en femmeters träbåt från Kiribatis huvudstad Tarawa till hemön Maiana. Resan skulle ta två timmar.

Men efter ett stopp för att fiska tog bränslet slut.

– Vi hade mat, men inget att dricka.

Ville ha cigarett

Under den obarmhärtiga solen, och med knappt något drickbart vatten, avled Falaile den 4 juli. Teitoi behöll liket ombord över natten, för att hinna ta farväl.

Knappt hade han hunnit lämpa kroppen överbord följande morgon förrän det räddande ovädret kom – Teitoi kunde fylla flera dunkar med livsviktigt regnvatten. Och fortsätta vänta. Och be.

När han den 11 september drogs upp på fiskefartyget var hans första replik:

– En cigarett.

På söndagen var han på väg hem till Maiana.

– Jag ska aldrig resa med båt igen. Jag tar flyget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.