Fi:s partiledare avgår

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Victoria Kawesa lämnar sin post.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Victoria Kawesa avgår som partiledare för Feministiskt initiativ.

– Det är på grund av livsomständigheter, säger Kawesa till TT. 

Hon förnekar att det ska ha ett samband med hon anklagats för att ha plagierat en forskaravhandling.

– Jag har full respekt för hennes beslut, säger Gudrun Schyman, Fi:s partiledare. 

I våras blev det känt att Kawesa, som doktorerar vid Linköpings universitet, anklagas för att ha plagierat en annan forskares verk.

I juni delgavs hon misstanke om brott. Hon nekar till anklagelserna och har bett om ursäkt samt publicerat en rättelse. Förundersökningen pågår fortfarande.

– Nej, det har inte med det att göra. Det är fortfarande under utredning, säger Victoria Kawesa.

Valdes i mars

Victoria Kawesa som valdes till partiledare jämte Gudrun Schyman vid partikongressen i mars väljer nu att kliva av posten.

– Jag är en ensamstående tvåbarnsmamma, jobbar heltid som skolkurator och skriver en avhandling. Det är mycket utöver partiledarskapet och vi jobbar ju ideellt inom Fi, säger Victoria Kawesa till TT.

Hon kommer att vara kvar som medlem i partiet men utan något officiellt uppdrag. Det ideella arbetet har tagit mycket kraft, enligt Kawesa. Kawesa blev Sveriges första svarta partiledare när hon valdes. I rollen har hon blivit utsatt för väldigt mycket hot och hat utifrån.

– Det har varit dagliga trakasserier med hot mot mig och mina barn. Det har blivit till en ständig oro, säger hon.

"Det är både ett klokt och modigt beslut. Jag har full respekt för hennes beslut", säger Gudrun Schyman, Feministiskt initiativs andra partiledare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

– Jag känner att mitt engagemang för partipolitiken har nått sin höjdpunkt. Jag har inte mer att ge. Men jag är väldigt stolt över den här tiden och över att ha varit den första svarta partiledaren.

Gudrun Schyman (Fi) fortsätter som ensam partiledare fram till partikongressen i februari. Enligt stadgarna ska partiet ha två ledare och Schymans parhäst kommer att väljas då.

– Vi  har ju haft många samtal om det här. Det är både ett klokt och modigt beslut. Jag har full respekt för hennes beslut, att hon tänker över sin situation, säger Gudrun Schyman som är glad över att Kawesa stannar i partiet. 

– Hon är en uppskattad person.

Schyman: "Vi har gett henne vårt fulla stöd"

Schyman delar Kawesas uppfattning om att beslutet att lämna inte hade med brottsmisstankarna att göra.

– De där frågorna har vi diskuterat många gånger och det var känt innan hon blev vald till partiledare. Vi har gett henne vårt fulla stöd i den här processen, säger Schyman. 

Fi:s partistyrelse beklagar att Victoria Kawesa har valt att lämna partiledarposten. 

– Det är hon själv som har beslutat sig för att avsluta uppdraget utifrån omständigheter i privatlivet. Vi beklagar men respekterar det. Det är en stor personlig insats att vara partiledare eftersom det är ett ideellt uppdrag som tar mycket tid i anspråk, säger Fi:s partisekreterare Maria Pettersson till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.