Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Firande i halvtid för nya "Kon-Tiki"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Originalet. Kon-Tiki som reste från Peru till Polynesien 1947.
Foto: AP
Äventyraren Thor Heyerdahl.
Foto: AP

"Kon-Tiki 2" har nått Påskön. Därmed har den norska stillahavs-expeditionen efter 42 dygn till sjöss kommit halvvägs.

– Hos oss var det jag som såg land först, när jag hade morgonvakten. Jag kände en tår komma, och gav skeppsläkaren en kram, säger seglaren Kari Dahl till Maritime.no.

Projektet är en uppföljning av upptäcktsresanden Thor Heyerdahls legendariska expedition Kon-Tiki 1947, då han seglade balsaflotte från Peru till Polynesien. Syftet var att visa att forntida folkvandringar kan ha tagit den vägen.

Kon-Tiki kapsejsade vid atollen Raroia i Franska Polynesien, men har numera ett eget museum i Oslo. Kon-Tiki 2 – bestående av de två flottarna Rahiti Tane och Tupac Yupanqu – ska i stället vända vid Påskön.


Därmed åker denna nya expedition bara hälften så långt västerut över Stilla havet. Å andra sidan har ingen tidigare försökt sig på att medelst dylika primitiva farkoster ta sig österut från Polynesien till Sydamerika, skriver Kon-Tiki 2 på projektets webbplats.

Återfärden, med ny besättning, mot Peru inleds i januari. De flesta i besättningarna är norrmän, men ombord finns även äventyrare från bland annat Sverige, Ryssland och Storbritannien.


TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.