Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Firande i halvtid för nya "Kon-Tiki"

Originalet. Kon-Tiki som reste från Peru till Polynesien 1947.

Foto: AP

Äventyraren Thor Heyerdahl.

Foto: AP

"Kon-Tiki 2" har nått Påskön. Därmed har den norska stillahavs-expeditionen efter 42 dygn till sjöss kommit halvvägs.

– Hos oss var det jag som såg land först, när jag hade morgonvakten. Jag kände en tår komma, och gav skeppsläkaren en kram, säger seglaren Kari Dahl till Maritime.no.

Projektet är en uppföljning av upptäcktsresanden Thor Heyerdahls legendariska expedition Kon-Tiki 1947, då han seglade balsaflotte från Peru till Polynesien. Syftet var att visa att forntida folkvandringar kan ha tagit den vägen.

Kon-Tiki kapsejsade vid atollen Raroia i Franska Polynesien, men har numera ett eget museum i Oslo. Kon-Tiki 2 – bestående av de två flottarna Rahiti Tane och Tupac Yupanqu – ska i stället vända vid Påskön.

 

Därmed åker denna nya expedition bara hälften så långt västerut över Stilla havet. Å andra sidan har ingen tidigare försökt sig på att medelst dylika primitiva farkoster ta sig österut från Polynesien till Sydamerika, skriver Kon-Tiki 2 på projektets webbplats.

Återfärden, med ny besättning, mot Peru inleds i januari. De flesta i besättningarna är norrmän, men ombord finns även äventyrare från bland annat Sverige, Ryssland och Storbritannien.

 

TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!