Originalet. Kon-Tiki som reste från Peru till Polynesien 1947. Foto: APOriginalet. Kon-Tiki som reste från Peru till Polynesien 1947. Foto: AP

Originalet. Kon-Tiki som reste från Peru till Polynesien 1947.

 Foto: AP
Äventyraren Thor Heyerdahl. Foto: APÄventyraren Thor Heyerdahl. Foto: AP

Äventyraren Thor Heyerdahl.

 Foto: AP

Firande i halvtid för nya "Kon-Tiki"

Publicerad

"Kon-Tiki 2" har nått Påskön. Därmed har den norska stillahavs-expeditionen efter 42 dygn till sjöss kommit halvvägs.

– Hos oss var det jag som såg land först, när jag hade morgonvakten. Jag kände en tår komma, och gav skeppsläkaren en kram, säger seglaren Kari Dahl till Maritime.no.

Projektet är en uppföljning av upptäcktsresanden Thor Heyerdahls legendariska expedition Kon-Tiki 1947, då han seglade balsaflotte från Peru till Polynesien. Syftet var att visa att forntida folkvandringar kan ha tagit den vägen.

Kon-Tiki kapsejsade vid atollen Raroia i Franska Polynesien, men har numera ett eget museum i Oslo. Kon-Tiki 2 – bestående av de två flottarna Rahiti Tane och Tupac Yupanqu – ska i stället vända vid Påskön.

 

Därmed åker denna nya expedition bara hälften så långt västerut över Stilla havet. Å andra sidan har ingen tidigare försökt sig på att medelst dylika primitiva farkoster ta sig österut från Polynesien till Sydamerika, skriver Kon-Tiki 2 på projektets webbplats.

Återfärden, med ny besättning, mot Peru inleds i januari. De flesta i besättningarna är norrmän, men ombord finns även äventyrare från bland annat Sverige, Ryssland och Storbritannien.

 

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag