Firades ner från helikopter

Publicerad
Uppdaterad
Rånarna kom i helikopter, firade sig på taket och slog sig in i byggnaden med släggor.
På 20 minuter var de klara.
- Det här är fruktansvärt organiserat. Jag har aldrig varit med om något liknade, säger Ulrika Lönngren, stationsbefäl vid Söderortspolisen.
Klockan 05.19 på onsdagen kom larmet och bara ett par minuter senare var första polispatrullen på plats. Rånare hade slagit till mot värdetransportcentralen i Västberga i södra Stockholm. En helikopter hovrade ovanför värdetransportcentralen och minst två gärningsmän firade sig ner.
– De slog sönder rutor med en slägga och tog sig in i byggnaden, säger Ulrika Lönngren,
Sedan hördes fyra kraftiga smällar inifrån värdetransportcentralen, sprängladdningar som detonerade.

Beväpnade med automatvapen

Rånarna, som var beväpnade med automatvapen, ska sedan ha firat upp pengarna och sig själva från hustaket.
Rånarna flydde sedan samma väg som de kom – med helikopter.
Stockholmspolisens egna helikoptrar på Myttinge har inte kunnat delta i jakten. Någon hade placerat ut ett bombliknande föremål i anslutning till en hangar. Den misstänkta bomben visade sig dock bara vara en attrapp.

Över på 20 minuter

Rånet var över på 20 minuter. Trots att polis var snabbt på plast dröjde det innan de gick in i byggnaden, något som kritiserats.
– Vi trodde att rånarna var tungt beväpnade och välorganiserade och vill vänta med att gå in innan vi hade rätt resurser och kompetens. För vår del innebär det insatsstyrkan och piketen, sa polisen vid onsdagens presskonferens.
Polisen gick in i byggnaden i samma stund som helikoptern lämnade platsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag