Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige stärker samarbete med Nato

Magdalena Andersson deltog på fredagen i samtal med Joe Biden om att förstärka samarbete med Nato, på lördagen besökte hon i Finland och träffade Finlands statsminister Sanna Marin, och de höll gemensam pressbriefing.
Finlands premiärminister Sanna Marin och Sveriges statsminister Magdalena Andersson möts i Helsingfors.
Foto: RONI REKOMAA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: YURI GRIPAS / CNP / POLARIS POLARIS IMAGES

Sverige och Finland vill inleda ett starkare samarbete med Nato. 

Magdalena Andersson deltog i går i samtal med Joe Biden om just detta.

– Jag sa att vi var intresserade, säger Magdalena Andersson. 

DETTA HAR HÄNT – SENASTE NYTT

• Ryssland och Ukraina har meddelat om vapenvila i Mariupol och Volnovakha, och invånare ska bussas ut. Men enligt Ukraina bryter Ryssland mot vapenvilan, och evakueringen har nu avbrutits.

• Samtidigt, enligt amerikanska underrättelseuppgifter, planerar Rysslands president Vladimir Putin att skicka legosoldater till landet.

• Den ukrainske försvarsministern uppger att 66 224 ukrainska män bosatta utomlands har återvänt hem för att bekämpa den ryska invasionen.

• Bilder från natten visar en stor explosion i redan hårt utsatta Tjernihiv.

Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist är i dag, lördag, i Helsingfors. I fredags var den svenska statsministern med på telefon när Finlands president Sauli Niinistö besökte Joe Biden i Washington.

– Det var ett vänligt samtal. Han uppskattade Niinistös besök och sa att de hade diskuterat ett närmre samarbete, och jag sa att vi också var intresserade av det, säger Magdalena Andersson. 

Ansöker hos Biden

Det gemensamma bakom statsministern besök i Helsingfors på lördagen och telefonsamtalet är förhandlingar för att ingå i ett djupare samarbete med Nato. Sverige och Finland är på väg att ansöka om att bli att få samma förmåner som en så kallad viktig allierad utanför Nato. 

Det innebär i praktiken att länderna får möjlighet att köpa toppmoderna vapen från USA. Just vapenfrågan togs upp under fredagens möte i Washington. Samarbetet skulle även ge en militär säkerhetsgaranti. Däremot ingår inte skyddet enligt Natos artikel 5. 

Magdalena Andersson och Sanna Marin höll på lördagen en presskonferens i Finland för att presentera det nya säkerhetstänket.

– Vi är inte direkt under hot, men vi måste stärka vårt försvar tillsammans. Därför träffades vi i dag och våra försvarsministrar har ett eget möte. Vi har diskuterat att stärka samarbetet med Nato, säger Sanna Marin, som får medhåll av sin svenska kollega Magda Andersson.

– Finland är Sveriges närmsta partner. Därför var det viktigt för mig att besöka statsministern Sanna Marin. 

Signal till Ryssland

Enligt Iltalehti skulle samarbetet ge Finland möjligheten att förbereda sig för ett eventuellt Nato-medlemskap i fred. Samarbetet sänder också en signal till Ryssland att väst inte tillåter att Sverige och Finland hotas. Så sent som i onsdags kränkte ryska plan svenskt luftrum – vilket av militärexperter har tolkats som en markering.

– Ett nära samarbete mellan Sverige och Finland gör oss starkare i den här speciella situationen, säger Magdalena Andersson.

Länder som redan är viktig allierad utanför Nato är Japan, Sydkorea, Israel och Australien. 


Rättelse: Iltalehti uppgav i en första version att Sverige och Finland planerar att söka status som viktig allierad utanför Nato. Tidningen korrigerade sedan den uppgiften: Sverige och Finland vill få samma förmåner som en med status - utan att formellt vara en viktig allierad utanför Nato. 


Kriget i Ukraina påverkar säkerhetsläget i Europa – se till att du har Expressens app för Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.


President Biden i möte med Finlands president Sauli Niinistö

President Biden i möte med Finlands president Sauli Niinistö.

Videon visar skadorna vid kärnkraftverket: ”Sluta skjuta!”

”Ni äventyrar hela världens säkerhet”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.