Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finska statsministern öppnar upp sitt hem

Finlands statsminister Juha Sipilä öppnar upp sitt hem och låter flyktingar bo hos honom.Foto: Markku Ojala / Epa / Tt

Finska statsministern Juha Sipilä kommer låta flyktingar bo hemma hos honom.

Han uppmanar det finska folket att göra samma sak.

– Jag hoppas att vi får en folkrörelse i Finland, säger han till Yle.

På lördagsmorgonen berättade Finlands statsminister Juha Sipälä att han kommer att låta asylsökande bo i det hus han äger i Kempele i Finland.

Han säger i finska tv-kanalen Yles morgonprogram att han och hans familj köpt en annan bostad, och att han därför lika gärna kan upplåta sitt hem åt flyktingar.

– Mitt hus används lite just nu. Familjen bor i Sibbo och tjänstebostaden är Villa Bjälbo, säger Juha Sipälä.

För Sipälä är det här ett sätt att bidra till ett bättre Finland.

– Jag vill dra mitt strå till stacken för att visa att Finland är ett mångkulturellt land.

Statsministern är också bekymrad över att det finns för få platser för asylsökande i trakterna runt Uleåborg.

I dag ska han dit och diskutera frågan. Han hoppas att fler finländare följer i hans fotspår – och öppnar upp sina hem för flyktingarna.

– Jag hoppas att vi får en folkrörelse i Finland, en folkrörelse som frivilligt tar del av ansvaret för flyktingarna, säger han.

"Något positivt"

Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, har tidigare uttryckt hur viktigt det är att nationer ser flyktingarna som något som kan bidra till ett samhälle.

– Vi ser en ökad rörlighet över gränserna och det är en del av globaliseringen. Av många ses det som något negativt. Men det är något vi ska försöka se med ett positivt synsätt. I framtiden ska vi inte behöva fokusera på religiösa och etniska skillnader, sa han tidigare till Expressen.

Allt mer akut

Mer än 300 000 människor har riskerat sina liv efter att de korsat Medelhavet för att fly i år, enligt siffror från UNHCR. Mer än 2 600 överlevde inte.

Flyktingkatastrofen har blivit allt mer akut. I förra veckan hittades 71 syriska flyktingar döda i en lastbil i Österrike,

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.