Finlands statsminister Juha Sipilä öppnar upp sitt hem och låter flyktingar bo hos honom. Foto: Markku Ojala / Epa / Tt
Finlands statsminister Juha Sipilä öppnar upp sitt hem och låter flyktingar bo hos honom. Foto: Markku Ojala / Epa / Tt

Finska statsministern öppnar upp sitt hem

Publicerad

Finska statsministern Juha Sipilä kommer låta flyktingar bo hemma hos honom.

Han uppmanar det finska folket att göra samma sak.

– Jag hoppas att vi får en folkrörelse i Finland, säger han till Yle.

På lördagsmorgonen berättade Finlands statsminister Juha Sipälä att han kommer att låta asylsökande bo i det hus han äger i Kempele i Finland.

Han säger i finska tv-kanalen Yles morgonprogram att han och hans familj köpt en annan bostad, och att han därför lika gärna kan upplåta sitt hem åt flyktingar.

– Mitt hus används lite just nu. Familjen bor i Sibbo och tjänstebostaden är Villa Bjälbo, säger Juha Sipälä.

För Sipälä är det här ett sätt att bidra till ett bättre Finland.

– Jag vill dra mitt strå till stacken för att visa att Finland är ett mångkulturellt land.

Statsministern är också bekymrad över att det finns för få platser för asylsökande i trakterna runt Uleåborg.

I dag ska han dit och diskutera frågan. Han hoppas att fler finländare följer i hans fotspår – och öppnar upp sina hem för flyktingarna.

– Jag hoppas att vi får en folkrörelse i Finland, en folkrörelse som frivilligt tar del av ansvaret för flyktingarna, säger han.

"Något positivt"

Jan Eliasson, vice generalsekreterare i FN, har tidigare uttryckt hur viktigt det är att nationer ser flyktingarna som något som kan bidra till ett samhälle.

– Vi ser en ökad rörlighet över gränserna och det är en del av globaliseringen. Av många ses det som något negativt. Men det är något vi ska försöka se med ett positivt synsätt. I framtiden ska vi inte behöva fokusera på religiösa och etniska skillnader, sa han tidigare till Expressen.

Allt mer akut

Mer än 300 000 människor har riskerat sina liv efter att de korsat Medelhavet för att fly i år, enligt siffror från UNHCR. Mer än 2 600 överlevde inte.

Flyktingkatastrofen har blivit allt mer akut. I förra veckan hittades 71 syriska flyktingar döda i en lastbil i Österrike,

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag