Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov/Pool/Epa/TTRysslands president Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov/Pool/Epa/TT
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov/Pool/Epa/TT
Vid 10-tiden i dag anlände statsminister Stefan Löfven till det danska Folketinget för den 68:e sessionen i Nordiska rådet. Foto: Patrik Österberg/IBL BILDBYRÅNVid 10-tiden i dag anlände statsminister Stefan Löfven till det danska Folketinget för den 68:e sessionen i Nordiska rådet. Foto: Patrik Österberg/IBL BILDBYRÅN
Vid 10-tiden i dag anlände statsminister Stefan Löfven till det danska Folketinget för den 68:e sessionen i Nordiska rådet. Foto: Patrik Österberg/IBL BILDBYRÅN
För två år sedan avslöjades det att den ryske presidenten Vladimir Putin äger ett obebyggt markområde på Åland. Foto: Elisabet AxåsFör två år sedan avslöjades det att den ryske presidenten Vladimir Putin äger ett obebyggt markområde på Åland. Foto: Elisabet Axås
För två år sedan avslöjades det att den ryske presidenten Vladimir Putin äger ett obebyggt markområde på Åland. Foto: Elisabet Axås

Finska Putinlarmet: Använder fastigheter

Publicerad

KÖPENHAMN. Samtidigt som de nordiska regeringscheferna samlas i Köpenhamn för att diskutera säkerhetsläget på Östersjön slår den finländska Säkerhetspolisen larm:

Fastigheter som köpts av ryssar kan användas som inkvarteringsställen för ryska trupper utan beteckningar – så kallade "gröna män", skriver tidningen Iltalehti i dag.

Vid 10-tiden i dag anlände statsminister Stefan Löfven till Christiansborg och det danska Folketinget för den 68:e sessionen i Nordiska rådet.

Under dagen ska han och de andra nordiska regeringscheferna bland annat svara på frågor från de 87 ledamöterna i Nordiska rådet.

En av huvudfrågorna är Rysslands agerande i Östersjön.

Samtidigt rapporterar i dag tidningen Iltalehti att Skyddspolisen (motsvarigheten till den svenska Säkerhetspolisen) gett riksdagens förvaltningsutskott ett utlåtande där det konstateras att man kontinuerligt observerar åtgärder där främmande makt förbereder sig för att påverka vid krissituationer.

Kan stänga trafikleder

Det handlar bland annat om att fastigheter som köpts upp av utlänningar i Finland kan användas som inkvarteringsställen för trupper utan beteckningar – så kallade "gröna män", som de ryska elitsoldaterna kallats.

Vid en krissituation kan en främmande makt enligt Skyddspolisen också använda fastigheterna för att stänga trafikleder, skriver tidningen.

Det framgår, enligt Iltalehti, att Skyddspolisen avser de fastighetsinköp som Ryssland har gjort i Finland.

Putin äger markområde på Åland

Utländska fastighetsköpare har tidigare väckt debatt i Finland. Så sent som förra året lämnade sett medborgarinitiativ in till riksdagen om att mark- och fastighetsköpen ska göras tillståndspliktiga.

Den tidigare försvarsministern Carl Haglund sa förra året att utlänningars fastighets- och markaffärer borde gå att begränsa på platser som är kritiska ur säkerhetssynpunkt.

För två år sedan avslöjades det att den ryske presidenten Vladimir Putin äger ett obebyggt markområde på Åland – en tomt på 7 800 kvadratmeter, med en strandlinje på 200 meter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag