Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finska Putinlarmet: Använder fastigheter

Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Maxim Shipenkov/Pool/Epa/TT
Vid 10-tiden i dag anlände statsminister Stefan Löfven till det danska Folketinget för den 68:e sessionen i Nordiska rådet. Foto: Patrik Österberg/IBL BILDBYRÅN
För två år sedan avslöjades det att den ryske presidenten Vladimir Putin äger ett obebyggt markområde på Åland. Foto: Elisabet Axås

KÖPENHAMN. Samtidigt som de nordiska regeringscheferna samlas i Köpenhamn för att diskutera säkerhetsläget på Östersjön slår den finländska Säkerhetspolisen larm:

Fastigheter som köpts av ryssar kan användas som inkvarteringsställen för ryska trupper utan beteckningar – så kallade "gröna män", skriver tidningen Iltalehti i dag.

Vid 10-tiden i dag anlände statsminister Stefan Löfven till Christiansborg och det danska Folketinget för den 68:e sessionen i Nordiska rådet.

Under dagen ska han och de andra nordiska regeringscheferna bland annat svara på frågor från de 87 ledamöterna i Nordiska rådet.

En av huvudfrågorna är Rysslands agerande i Östersjön.

Samtidigt rapporterar i dag tidningen Iltalehti att Skyddspolisen (motsvarigheten till den svenska Säkerhetspolisen) gett riksdagens förvaltningsutskott ett utlåtande där det konstateras att man kontinuerligt observerar åtgärder där främmande makt förbereder sig för att påverka vid krissituationer.

Kan stänga trafikleder

Det handlar bland annat om att fastigheter som köpts upp av utlänningar i Finland kan användas som inkvarteringsställen för trupper utan beteckningar – så kallade "gröna män", som de ryska elitsoldaterna kallats.

Vid en krissituation kan en främmande makt enligt Skyddspolisen också använda fastigheterna för att stänga trafikleder, skriver tidningen.

Det framgår, enligt Iltalehti, att Skyddspolisen avser de fastighetsinköp som Ryssland har gjort i Finland.

Putin äger markområde på Åland

Utländska fastighetsköpare har tidigare väckt debatt i Finland. Så sent som förra året lämnade sett medborgarinitiativ in till riksdagen om att mark- och fastighetsköpen ska göras tillståndspliktiga.

Den tidigare försvarsministern Carl Haglund sa förra året att utlänningars fastighets- och markaffärer borde gå att begränsa på platser som är kritiska ur säkerhetssynpunkt.

För två år sedan avslöjades det att den ryske presidenten Vladimir Putin äger ett obebyggt markområde på Åland – en tomt på 7 800 kvadratmeter, med en strandlinje på 200 meter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!