Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finska kravet på Sverige: Lämna tillbaka skallarna

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Nu gör finska undervisningsministeriet sig redo att lämna en överlämningsanhållan till KI.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN
I Karolinska Institutets samling finns i dag ett sjuttiotal skallar märkta med ordet ”finne”.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN
KI bad 2019 om ursäkt för att dåtidens medarbetare brast i etiskt hänsynstagande när skallarna stals
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Finland vill att Sverige ska lämna tillbaka de så kallade Pälkäneskallarna, som svenska forskare tog från finska gravar för 150 år sedan. 

Skallarna användes i den svenska rasforskningen och finns kvar i Karolinska Institutets samling. 

För snart 150 år sedan, år 1873, grävde svenska forskare upp, vad som kommit att bli kända som, Pälkäneskallarna på kyrkogårdar runtom i Finland. 

Skallarna togs till Sverige och ingick i den rasforskning som Karolinska Institutet, KI, ägnade sig åt.

I Karolinska Institutets samling finns i dag ett sjuttiotal skallar märkta med ordet ”finne”.

Flera påtryckningar har gjort för att skallarna ska få återföras till jorden, där de grävdes upp och nu gör finska undervisningsministeriet sig redo att lämna ett skarpare krav om överlämning till KI. Det rapporterar finska Yle

Ingen internationell praxis

I somras krävde flera KI-studenter, läkare och andra aktiva i både Sverige och Finland att de finska kvarlevorna skulle återbördas innan höstens terminsstart.

Karolinska Institutet bad 2019 om ursäkt för att dåtidens medarbetare brast i etiskt hänsynstagande när skallarna stals. Men har ännu inte lämnat tillbaka dem. KI skriver i ett utlåtande att de undersöker saken då återlämnanden följer internationell praxis om tillvägagångssätt och att det inte finns sådana regler för återlämnande av kvarlevor till ”majoritets folk” hos självständiga stater.

”Mot den bakgrunden kommer KI att fortsatt undersöka, tillsammans Riksantikvarieämbetet och relevanta finska myndigheter och institutioner, med önskemålen att de finska kvarlevorna återlämnas. Vi ber om förståelse för att det här arbetet tar tid.”

I somras krävde flera KI-studenter, läkare och andra aktiva i både Sverige och Finland att de finska kvarlevorna skulle återbördas innan höstens terminsstart.
Foto: FREDRIK FUNCK / DN / TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska tillbaka ner i jorden

Finska undervisningsministeriet försöker nu att ta reda på var exakt likdelarna kommer ifrån, eftersom att tanken är att skallarna ska återlämnas till samma ställe där de grävts upp. En del har dock hänt i Finland geografi på 150 år och det som till exempel tidigare var Rautalampi socken, där skallar enligt KI grävts upp, var på 1800-talet mycket större än nuvarande Rautalampi kommun. 

Om de gravplatser som skallarna grävdes upp ifrån inte längre finns kvar ska de läggas i jord på respektive församlings nuvarande begravningsplats uppger regeringsrådet Joni Hiitola vid finska undervisningsministeriet till Sveriges Radio Finska

– Målet är att utredningen om skallarnas ursprung ska bli klar under hösten 2021, säger Joni Hiitola. 

Larm om femte coronavåg i Finland

Lasse Lehtonen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt om Finlands smittspridning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.