Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finska källor: Redo att gå med i Nato själva

Finland är redo att gå med i Nato utan Sverige, skriver den finska tidningen Iltalehti.
Finlands statsminister Sanna Marin och Sveriges dito Ulf Kristersson under en gemensam pressträff i Stockholm förra veckan.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finland är redo att gå med i Nato utan Sverige, skriver den finska tidningen Iltalehti och hänvisar till högt uppsatta källor.

Utrikes- och säkerhetspolitiska källor säger till tidningen att frågan diskuterats av partiledarna och statsledningen den senaste veckan, presidenten Sauli Niinistö ska också ha varit med i diskussionerna.

– Vi delar gräns med Ryssland. Sveriges geopolitiska ställning skiljer sig ganska mycket från vår, säger en källa till tidningen.

Offentligt så har Finland fortsatt att trycka på att de vill gå med i Nato tillsammans med Sverige.

Källa: Vi är redo

Men om Turkiet skulle godkänna enbart Finland och ratificerar landets ansökan så kan läget förändras snabbt. En av källorna till tidningen säger att Turkiet inte har några ”problem med Finlands medlemskap i Nato.”

– Vi är redo om Turkiet bara ratificerar Finlands medlemskap, säger en källa till tidningen.

President Niinistö ska ha betonat att alla partier måste vara redo att fatta snabba beslut i riksdagen.

Man skriver också att källor säger att Turkiet och Finland nådde en överenskommelse redan innan jul. Enligt tidningen är Sveriges statsminister Ulf Kristersson informerad om detta.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har tidigare öppnat för att släppa in Finland men inte Sverige i Nato. I ett tv-sänt tal för en dryg vecka sedan sa han att det kan bli ett besked som kan ”chocka Sverige.” 

Kristersson besöker Finland

En majoritet av finländarna har svarat att de är redo att gå med i Nato utan Sverige, visade en opinionsundersökning för några dagar sedan.

I morgon ska Ulf Kristersson besöka Finland och träffa utrikesministern Pekka Haavisto. Den finska utrikesministern var den som först öppnade för att Finland kan komma att gå vidare med sin Nato-ansökan utan Sverige för ett par veckor sedan.

Han betonade dock samtidigt att det fortfarande är ett gemensamt medlemskap med Sverige som är huvudinriktningen.

”Sverige är ingen problemmakare”

Finlands statsminister Sanna Marin om den gemensamma Nato-ansökan under en pressträff i fredags.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.