Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Finska ilskan mot Systembolaget

Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop / /ALL OVER PRESS

Systembolaget har hamnat i blåsväder efter att ha kritiserat Finlands nya alkohollagstiftning.

Flera upprörda finländare har hört av sig till bolaget – bland annat tycker man att det statliga bolaget uttrycker sig rasistiskt om finnar.

– Det är naturligtvis väldigt olyckligt om man uppfattar det så, säger Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget.

Ett fyra sidor långt dokument från Systembolaget har rört upp ont blod i öst. I tisdags skickade det svenska statliga bolaget in sina kommentarer till den nya finska alkohollagen som just nu behandlas av EU-kommissionen.

I texten skriver Systembolagets vd Magdalena Gerger och styrelseordföranden Kenneth Bengtsson att de ser med oro på den planerade uppluckringen av det finska alkoholmonopolet.

”Om förslaget genomförs innebär det att tillämpningen av den finska alkoholpolitiken blir mindre konsekvent, och tillgängligheten till alkohol kommer att öka. Detta kommer leda till negativa konsekvenser för folkhälsan i Finland, ett land som redan i dagsläget har en högre totalkonsumtion av alkohol jämfört med andra nordiska länder.”, skriver de bland annat.

 

LÄS MER: Kritiken mot ”rean” på Systembolaget

Systembolaget anklagas för att leka världspolis

Det fick finländarna att ilskna till rejält. På Systembolagets Facebooksida syns flera uppretade kommentarer från grannlandet:

”Sköt om era egna åtaganden. Ni är ju fan värre än ryssen, leker världspolis. Inte undra på att vi finländare är upprörda i dag.”, skriver en person.

En annan person tycker att Systembolaget spär på stereotyper genom att skriva att finnar dricker mer än svenskar: ”Jag är väldigt besviken på er organisations rasistiska kommentarer om det finska folket. Jag hoppas att ni undviker liknande i framtiden.”

Ytterligare en person hotar med att dra falukorven inför rätta i Bryssel:

”Ingen är intresserad av era åsikter i Finland. Eller vill ni att jag ska skicka ett brev till EU-kommissionen om mina tankar om mellanöl och falukorv?”

 

LÄS MER: Här är ölen som säljer mest på Systembolaget

Håller inte med om kritiken

Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget och själv av finskt ursprung, säger att den värsta stormen redan har klingat av. Att kritiken mot den nya alkohollagstiftningen skulle vara rasistisk håller hon inte heller med om.

Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget. Foto: Systembolaget.

– Vi har valt att driva det här utifrån tanken om omsorg och omtanke. Det är naturligtvis väldigt olyckligt om man uppfattar det så, för så är det naturligtvis inte.

Men varför har Systembolaget synpunkter på finsk alkohollagstiftning?

– Vår uppfattning är att om det här lagförslaget går igenom, så kommer också skadeverkningarna att öka. Där ser vi att den nordiska modellen med begränsad tillgänglighet är effektiv. För oss är det viktigt att värna om den nordiska alkoholmodellen, där vi är en del, säger Elina Yli-Torvi.

Kan få sälja starköl i matbutikerna

Om den nya finska alkohollagen får grönt ljus av EU-kommissionen kommer det bland annat bli tillåtet att sälja starköl med en alkoholstyrka på upp till 5,5 procent i vanliga matbutiker. Dessutom får Alko – Finlands motsvarighet till Systembolaget – förlängda öppettider.

Förutom Systembolaget har även den finska läkarföreningen och Finlands Jämställdhetsombudsman kritiserat förslaget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!