Finsk kärnkraft
upprör i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Lena Lagerstam.

I dag blev det klart att ett finskt kärnkraftverk får byggas i Pyhäjoki vid bottenvikens strand.

Det har rört upp starka känslor bland svenskar som är oroliga för den känsliga marinbiologiska miljön i området.

På tisdagen var nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken i Helsingfors och lämnade in lämnat 25 000 namnunderskrifter mot det planerade bygget.

I dag blev det klart att den finska riksdagen ger kärnkraftsföretaget Fennovoima grönt ljus för en reaktor i området.

– Vi hade var ganska inställda på att det skulle bli så, men man blir ändå ledsen. Vi är emot kärnkraft överlag och det här är en miljö som är väldigt känslig för miljöpåverkan, säger Lena Lagerstam, talesperson för Kärnkraftsfritt Bottenviken.

Byggs nära Sverige

Pyhäjoki ligger cirka tio mil från Sveriges gräns, och 15 mil från de närmaste kommunerna.

– Det är väldigt nära till oss på svenska sidan där många bor. Det är sju kommuner i Norrbotten och Västerbotten som har sagt nej till det här i kommunfullmäktige, säger Lena Lagerstam.

Enligt Esbokonventionen måste grannländer informera varandra om planerade verksamheter som kan orsaka miljöeffekter. Utöver det har den finska riksdagen ingen skyldighet att lyssna på nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken.

– Det ska ske i samråd, men det handlar egentligen om information. De vet att det finns ett stort motstånd och vi kommer att fortsätta att samla namn, säger Lena Lagerstam.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.