Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Finns två versioner av vad som hänt”

Mats Årjes smsade utsatta kvinnan – efter misstankarna.
Mats Årjes.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt stämningsansökan sitter SOK-toppen Mats Årjes och kvinnan på ett tåg, han lägger handen på kvinnans lår, tar tag om hennes nacke och säger saker ”med sexuell innebörd”.

Han kallar processen ”obehaglig”.

Nu svarar kvinnans målsägandebiträde:

– Det finns två versioner av vad som hänt, säger Annika Björk.

Ordföranden i Sveriges olympiska kommitté och hedersordföranden i Svenska skidförbundet, Mats Årjes, åtalas vid Falu tingsrätt för sexuellt ofredande. Efter att åtalet lämnades in meddelade Mats Årjes i en intervju med Expressens Niklas Svensson att han ”kliver åt sidan” under rättsprocessen.

Händelsen ska ha skett i juni i somras, på tåget mellan Borlänge och Stockholm. 

”Pressad situation”

Nu svarar den aktuella kvinnan via sitt målsägandebiträde. 

– Vi ligger lågt tills det blir en rättegång. Fram till det får rättvisan ha sin gång. Vi har diskuterat hur vi ska hantera detta i och med att det blivit ett så offentligt mål och säger att vi ska låta processen ha sin gång.

Hur mår din klient?

– Oavsett vilken sida är det en pressad situation, säger kvinnans målsägandebiträde Annika Björk.

”Finns två versioner”

Mats Årjes advokat Henrik Olsson Lilja sa i i går att de önskat att åklagare tagit till sig deras argumentation och lagt ner allting. Men så blev det alltså inte. Åklagare bedömde att det är tillräckligt för att gå vidare till åtal och fällande dom i tingsrätt. 

– Det finns två olika versioner om vad som har hänt. Förundersökningen är sekretessbelagd så jag kan inte gå in så mycket på vad som står där, säger Annika Björk. 

Vad för relation finns det sedan innan?

– Jag kan inte gå in på det.

Hur mår din klient?

– Ingen tycker att det är roligt med rättegång. Det är jobbigt för båda parter. 

I åklagarens stödbevisning finns bland annat muntlig bevisning som består av förhör med vittnen som hört kvinnan berätta om vad som hände efteråt. Det finns också mejlkorrespondens mellan kvinnan och hennes chef som beskriver händelsen. 

LÄS MER: SOK:s ordförande åtalas – ”kliver åt sidan” 

SOK:s ordförande åtalas för sexuellt ofredande

Mats Årjes åtalas vid Falu tingsrätt för sexuellt ofredande av en kvinna. Mats Årjes bekräftar vid 13-tiden för Expressen. – Det är en otroligt obehaglig situation för mig. Ord står mot ord, jag förnekar brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.