Leo Hoffman Fröling tillammans med sin mamma, Paula. Foto: Lisa Mattisson Exp
Leo Hoffman Fröling tillammans med sin mamma, Paula. Foto: Lisa Mattisson Exp

"Finns personer som har det värre än jag"

Publicerad

Leo som har asperger, fick en plats på en resurskola tack vare en kampanj i Expressen 2007.

Nu slåss han mot nedskärningarna som drabbar Stockholms resursskolor.

– Det finns personer som har det ännu värre än vad jag har, de har rätt till personal, säger Leo Hoffman Fröling, 13.

Rektorerna vid flera skolor i Stockholm fick ett oväntat besked bara dagar innan terminen skulle starta. Stödet för elever i resursskolor hade minskat till följd av ett beslut fattat i april.

Expressen skrev i en rad artiklar under 2007 om mamma Paulas och pappa Anders kamp för att Leo Hoffman Fröling med Aspergers syndrom inte skulle behöva gå i en vanlig skola. Till slut vek sig skolledningen och beviljade en förflyttning.

– Det går framåt med studierna och jag har börjat på högstadiet. Nu har jag utbildad personal som lyssnar och som kan mina behov. Jag vill kunna ta studenten på min skola och sedan fortsätta med högskolestudier, säger Leo Hoffman Fröling.

- Det är som natt och dag. Han har öppnat sig och blivit social en kille, säger Leos mamma Paula Hoffman.

Protest

Lotta Edholm, FP, skolborgarråd i Stockholms stad, förklarar att budgeten är oförändrad.

– Systemet fungerar så att skolorna begär extra resurser för varje enskilt barn. Dom beslutet kom sent beror på att ansökningstiden gick ut sent. Viktigt att påpeka är att vi inte skurit ner budgeten, vi fördelar bara pengarna mer rättvist, säger Edholm.

Nu ska en protest anordnas mot beslutet. Bente Danielsson, vars dotter lider av autism och flera andra funktionsnedsättningar, är skarp kritisk till hanteringen i Stockholms stad, och hoppas nu att demonstrationen kan göra skillnad.

– Beslutet om nedskärningen kom väldigt plötsligt. Målet är att uppmärksamma problemet, vi tror att politikerna inte förstått konsekvenserna av beslutet. Det låter fint att alla ska inkluderas, men då vet man inte att funktionshindret är en allergi mot den vanliga miljön. Våra barn har provat att gå i den vanliga skolan, men det går inte. En del försöker ta livet av sig, andra skär sig i armarna. Det finns massor av barn som skulle behöva gå i resursskolor som inte har möjligheten i dag, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag