Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Finns personer som har det värre än jag"

Leo Hoffman Fröling tillammans med sin mamma, Paula.Foto: Lisa Mattisson Exp

Leo som har asperger, fick en plats på en resurskola tack vare en kampanj i Expressen 2007.

Nu slåss han mot nedskärningarna som drabbar Stockholms resursskolor.

– Det finns personer som har det ännu värre än vad jag har, de har rätt till personal, säger Leo Hoffman Fröling, 13.

Resursskolorna ger extra stöd

En resursskola är en skola som vänder sig till barn och ungdomar i behov av särskilt stöd.

Det som utmärker en resursskola är att eleverna går i mindre grupper med hög personaltäthet. Skolorna har ofta ett nära samarbete med elevernas föräldrar.

Rektorerna vid flera skolor i Stockholm fick ett oväntat besked bara dagar innan terminen skulle starta. Stödet för elever i resursskolor hade minskat till följd av ett beslut fattat i april.

Expressen skrev i en rad artiklar under 2007 om mamma Paulas och pappa Anders kamp för att Leo Hoffman Fröling med Aspergers syndrom inte skulle behöva gå i en vanlig skola. Till slut vek sig skolledningen och beviljade en förflyttning.

– Det går framåt med studierna och jag har börjat på högstadiet. Nu har jag utbildad personal som lyssnar och som kan mina behov. Jag vill kunna ta studenten på min skola och sedan fortsätta med högskolestudier, säger Leo Hoffman Fröling.

- Det är som natt och dag. Han har öppnat sig och blivit social en kille, säger Leos mamma Paula Hoffman.

Protest

Lotta Edholm, FP, skolborgarråd i Stockholms stad, förklarar att budgeten är oförändrad.

– Systemet fungerar så att skolorna begär extra resurser för varje enskilt barn. Dom beslutet kom sent beror på att ansökningstiden gick ut sent. Viktigt att påpeka är att vi inte skurit ner budgeten, vi fördelar bara pengarna mer rättvist, säger Edholm.

Nu ska en protest anordnas mot beslutet. Bente Danielsson, vars dotter lider av autism och flera andra funktionsnedsättningar, är skarp kritisk till hanteringen i Stockholms stad, och hoppas nu att demonstrationen kan göra skillnad.

– Beslutet om nedskärningen kom väldigt plötsligt. Målet är att uppmärksamma problemet, vi tror att politikerna inte förstått konsekvenserna av beslutet. Det låter fint att alla ska inkluderas, men då vet man inte att funktionshindret är en allergi mot den vanliga miljön. Våra barn har provat att gå i den vanliga skolan, men det går inte. En del försöker ta livet av sig, andra skär sig i armarna. Det finns massor av barn som skulle behöva gå i resursskolor som inte har möjligheten i dag, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.