Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Finns koppling mellan våld mot djur och våld i relationer"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bilden är arrangerad.
Foto: Larseric Linden

Det finns ett samband mellan våld mot djur och våld i parrelationer.

Det skriver 17 företrädare för kvinnofrids- och djurskyddsorganisationer på DN Debatt i dag.

Kanske kan ett slag mot hunden vara en larmklocka mot vad som kommer härnäst.

Internationell och svensk forskning visar nämligen på en koppling mellan våld mot djur och våld i parrelationen.

Företrädarna från kvinnofridsjourer i landet skriver på DN Debatt  i dag om hur hot och våld mot familjens djur kan vara en del av misshandeln – eller början på en våldsspiral. Därför, menar författarna, kan en veterinär eller en djurskyddskontrollant på länsstyrelsen, vara den första som möter en våldutsatt person.

Hot att skada djuret

Ett husdjur kan också vara en anledning till att kvinnan stannar kvar i en våldsam parrelation, då man är rädd att lämna kvar djuret hos mannen. Mannen kan exempelvis hota med att skada eller döda djuret om kvinnan lämnar. 66 av 87 kvinnor som har tillfrågats på kvinno- och brottsofferjourer hade erfarenhet av detta, och uppgav att de hade djur som varit utsatta och att djuren fungerat som en kvarhållande faktor i relationen, enligt artikeln på DN Debatt.

Hjälp till våldsutsatta

Författarna tror att man genom att överbrygga gapet mellan humanstöd och djurstöd kan ge bättre hjälp till våldutsatta och hjälpa drabbade djur. De vill också att regeringen ska inkludera djurplågeribrottet i grov kvinnofridskränkning och grov fridskränkning nu när fridslagsstiftningen ska ses över.

Organisationerna som skriver på DN Debatt hoppas också att det ska ges offentligt stöd till den ideellt drivna verksamheten för att den ska kunna garanteras en framtid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.