Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Madestam: ”Får se hur länge regeringen kommer leva”

Expressens Jenny Madestam om dagens besked att Stefan Löfven blir ny statsminister. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Jonas Sjöstedt har hotat med missförtroendeomröstning mot Stefan Löfven. Foto: OLLE SPORRONG

Stefan Löfven har röstats igenom som ny statsminister.

Samtidigt har V-ledaren Jonas Sjöstedt hotat med misstroende omröstning om den nya regeringen inte uppfyller vissa villkor.

Här ger Expressen TV:s statsvetare Jenny Madestam sin syn på situationen

– Vi är väl många som pustar ut. Det har varit en intensiv höst och vinter och jag tror utifrån ett väljarperspektiv att det är bra att det blir en regering, sen får vi se hur länge den kommer leva och vilken politik som kommer drivas.

Jonas Sjöstedt har hotat om misstroendeomröstning. Hur ser du på att han ändå släpper fram Stefan Löfven som statsminister?

– Det finns inte några andra alternativ för Jonas Sjöstedt, det är det som är problemet. Han vill varken ha Ulf Kristersson som statsminister och han vill inte för något i världen ha ett extra val, han vill inte ha det på sina axlar. Så det här var enda lösning, dessutom är han uppenbart nöjd med den här överenskommelsen – vare sig den finns på papper eller inte – med Stefan Löfven. Men han har som sagt mycket att ta tag i när väl frågorna om turordningsregler och hyresregleringen kommer upp på agendan. Hur ska Jonas Sjöstedt och hans parti agera, det är jag inte så säker på att vi vet i dag, om det är så att man försöker väcka misstroende. Man måste ha med sig några fler mandat i riksdagen för att det ska bli fallet och frågan är om man vill skapa ett sådant kaos, det får vi se.

Hur sannolikt är det att regeringen håller hela mandatperioden?

– Det ser å ena sidan relativt gott ut eftersom de här fyra partierna tycks övertygade om att det här är en bra lösning. Både S som har regeringsmakten och Miljöpartiet, och C och L kan driva igenom sin politik men vara utanför regeringen. Men å andra sidan när man sen ska prioritera mellan alla de här överenskomna förslagen så kommer det kanske stöta på patrull mellan partierna som ingått överrenskommelsen. Det finns inget som säger att bara för att man fått igenom den här överenskommelsen så kommer det vara smärtfritt. En annan aspekt är det som V sagt, det vill säga hotet om att driva igenom ett misstroende, men det är också så att SD, M och KD inte kommer sitta på sina händer och titta på, utan de kommer ju också vara på tårna för att hela tiden bevaka vad regeringen gör – så det är klart att det kan bli skumpigt. Men det här misstroendet och en eventuell regeringsavgång på basis av vad oppositionen gör är klurigt eftersom V då måste liera sig med de partier de verkligen tycker illa om.

Hur stor sannolikhet är det att S tappar väljare på grund av att de ingått politiska kompromisser som går emot deras egen politik?

– Det är väl det som är den stora frågan, precis som L och C kan tappa väljare för att de ingått i det här samarbetet. Men det beror helt på hur det förlöper och vad väljarna uppfattar att de får ut av den här regeringen. Om det är så att den här regeringen lyckas göra ett bra jobb som väljarna uppfattar, att landet styrs på och man lyckas lösa viktiga samhällsproblem, man uppfattar att man inte får det sämre – då finns det ingenting som säger att det behöver bli en nedgång i förtroende. Men om man uppfattar att samhället förändras på ett påtagligt sätt, till exempel att det skulle bli väldigt mycket dyrare att få en lägenhet på grund av marknadshyror som ska införas på nybyggnation eller det här med turordningsreglerna då är det en annan femma.

Vilka är de viktigaste frågorna för Stefan Löfven att ta tag i?

– Det viktigaste är att se till att man lägger fram en ändringsbudget och börja beta av de här sakerna som finns i överenskommelsen. Att man börjar arbeta med att tillsätta utredningar för alla de punkter som det är i fallet, det tror jag är det viktigaste. Att man helt enkelt börjar realisera det man kommit överens om.

Vilka ommöbleringar kan vi förvänta oss i den nya regeringen?

– Det är väl de som många pratat om. Vi vet att det är några som lämnar. Helene Hellmark Knutsson och Peter Eriksson är kanske personer som byts ut om man ska peka ut några. Men vi har hittills erfarenhet av att Stefan Löfvens ledarskap inte präglas av förändring utan av kontinuitet och att han inte, som Göran Persson gjorde, vill toppa laget och byta ut ministrar från år till år. Det präglas tvärtom av att personer får ett förtroende att göra ett arbete. Jag tror ändå på förändringar, men det är svårt att säga exakt vilka personer och om man ska säga någonting så handlar det nog om ministerposter där man dels tar in personer som har förmågan att se till att överenskommelsens politik realiseras dels kan det vara smart att ta in kritiker som kanske står mer till vänster inom S, någon från fackföreningsrörelsen som många har nämnt, just för att ha med sig sina skeptiker.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!