"Finns inte en gata som inte drabbats"

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Över 300 personer har dött i en av de kraftigaste jordbävningskatastroferna i modern tid.
Skalvet i Chile var 500 gånger större än det som drabbade Haiti i januari och kändes av i stora delar av Sydamerika.
- Det finns inte en gata i hela staden som inte drabbats, säger tv-reportern Alejandra Gouet som rapporterar från en av de värst platserna, Concepcion.
Med 8,8 på Richter-skalan är skalvet, med epicentrum i havet cirka 30 mil från huvudstaden Santiago, det femte största i modern tid. Lika kraftigt som det som drabbade Ecuador och Bolivia 1906. Och nästan lika kraftigt som den högst uppmätta, i Chile 1960, då 1 655 dog och två miljoner blev hemlösa.
Förödelsen är omfattande, framförallt i Concepcion, Chiles andra stad.
- Det finns inte en gata i hela staden som inte drabbats, säger tv-reportern Alejandra Gouet.

Varade i tre minuter

Över 300 personer har dött.
- Vi räknar med att antalet dödsoffer kommer att stiga, säger landets tillträdande president Sebastian Pinera till CNN.
Över 50 efterskalv har uppmätts, flera av dem över 6,0 på Richter-skalan. Det rapporteras att skalvet kändes av ända till Buenos Aires, Argentina och i andra delar av kontinenten.
Jordskalvet varade i tre minuter natten till i går och chockade miljoner chilenare. Över 1,5 miljoner byggnader uppges vara drabbade, minst en tredjedel av dem är svårt skadade. En bro över en motorväg rasade. Kyrkor ligger i ruiner. Det brinner i fortfarande i flera kvarter.

Folk flydde i panik

Ett 15-våningshus i Concepcion kollapsade. Fångarna på ett fängelse i ruiner gjorde uppror. Tv-sändningar visade hur apotek och affärer plundrades.
Folk flydde från sina hem i panik i skräck för nya skalv. Vägarna ut ur de drabbade städerna blockerades.
- Det var som jordens undergång, säger en man till tv-kanalen 24 horas.
Sjukhus i området har evakuerats och Santiagos flygplats har stängts på grund av att terminalen skadats. Tele- och elnätet är utslaget.
Amerikanen Ronald Scott berättar för ABC News:
- Jag kastade mig under ett bord. Det första jag tänkte på var bilderna från Haiti. Jag grep tag i en vattenflaska, jag visste ju inte hur länge jag skulle bli fast där.
- Allting flög upp och ner. Ljuset slocknade och det lät som ett tåg rusade förbi.

USA berett att hjälpa till

Trots att jordbävningen var 500 gånger större än den på Haiti klarade sig byggnaderna i området bra tack vare att de är byggda för att klara kraftiga skalv. Invånarna är medvetna om att de bor i en jordbävningszon.
USA:s president Barack Obama, som gjorde ett kort uttalande i natt, sa att han fått informationer om 100-tals döda. Långt fler än de hittills officiella uppgifterna.
- USA är berett att ställa upp med hjälp till Chile.
Svensk ambassadpersonal arbetar med att få kontakt med de drygt 500 svenskar som finns i Chile.
- Vi har inte fått rapporter om att någon skadats, säger Camilla Åkesson-Lindblom på UD, som ännu inte avråder svenskar från att resa till landet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag