"Finns en förkärlek för att läcka till media

Publicerad
Uppdaterad
Partistyrelseledamoten Anders Johansson kritiserade partiledaren Håkan Juholt i ett sms.
Nu kommenterar den förre justitieministern Thomas Bodström de interna konflikterna inom Socialdemokraterna.
- När det gäller interna konflikter finns det en väldig förkärlek för att hela tiden läcka det till media, säger han till P1 Morgon.
Expressen avslöjade på tisdagen att paristyrelseledamoten Anders Johansson var så besviken på Håkan Juholts insats i "Ekots lördagsintervju" att han skickade ett sms till sina partikollegor där han sågade partiledaren.
Den före detta justitieministern Thomas Bodström kommenterade på onsdagen sms:et från Anders Johansson.
- Jag tycker att det är ganska naturligt efter den turbulens som har varit under hösten för Socialdemokraterna. Men det som är lite speciellt för Socialdemokraterna tycker jag är att där det borde vara öppet, som till exempel vid partledarval, hålls allt bakom stängda kulisser. Men när det gäller interna konflikter som finns i alla partier då finns det en väldig förkärlek för att hela tiden läcka det till media. Det borde vara tvärtom, säger Bodström till P1 Morgon.
Han fortsätter:
- Det är en gammal kultur att man inte får kritisera öppet. Då är det i stället så att man läcker till media när det gäller interna konflikter. Och det skapar bara större problem och det tar bort ljuset från politiken.

"Ärligt"

Thomas Bodström säger att han tycker att det är "naturligt" att kritiken kommer i det läge som Socialdemokraterna befinner sig i för tillfället.
- Det speglar ju den stämning som är i partiet. Det är ärligt och alla kan inte vara nöjda med en partiledare. Nu tror jag i och för sig att det kommer att lägga sig. Det kan inte hålla på hur länge som helst, man inser också att man har rätt bra läge trots allt.
Trots de låga opinionssiffrorna tror Bodström att trenden kommer att vända för Socialdemokraterna.
- Jag hoppas verkligen att man kan ha en öppen diskussion och jag hoppas ännu mer att man kan koncentrera sig på politiken och ge regeringen en riktig match, inte minst när det gäller förhållandena inom vårbolagen och de ökande klyftorna. Man har en chans, bara man kommer in i matchen igen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag