Finländska SS-män deltog i Förintelsen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Waffen-SS-soldater, möjligtvis ur divisionen Wiking.
Foto: Bundesarchiv
Waffen-SS-soldater ur divisionen Wiking rycker fram på östfronten.
Foto: BUNDESARCHIV

Unga finländska män lockades av fascism och äventyr och gick frivilligt med i terrororganisationen SS väpnade gren under andra världskriget.

På Ukrainas bloddränkta slätter deltog de i avrättningar av judar och krigsfångar.

Docent André Swanströms nyutkomna bok väcker starka känslor i hemlandet Finland. Han har hyllats – men också smädats och beskyllts för bristande patriotism.

Den gamla bilden är grundmurad sedan 1960-talet: Frivilliga i den så kallade finska Pantbataljonen deltog inte i några krigsförbrytelser. 

Ny forskning tyder på att verkligheten var en helt annan. Brev och dokument som rör 1400 finländska Waffen-SS-män bevisar att soldaterna var delaktiga i Förintelsen och utförde krigsbrott på östfronten.

– Det som överraskade mig mest var när jag märkte att professor Mauno Jokipii, som skrev standardverket om de finländska SS-männen, medvetet undanhöll fakta och sopade undan bevis som visar de finländska SS-männens politiska kopplingar och deras medverkan i krigsförbrytelser, säger docenten och teologiedoktorn André Swanström, vars nyutkomna bok ”Hakaristin ritarit” (Atena) skapat uppståndelse i Finland.

Finländarna var en del av SS-divisionen Wiking, i vilken det även ingick andra nationaliteter – till exempel frivilliga från Sverige. Bland annat har författaren och journalisten Bosse Schön granskat SS-svenskarnas roll i Förintelsen.

Författaren André Swanström.
Foto: Riikka Kantinkoski

Världshistoriens mest brutala krig

De första finländarna lämnade Åbo den 6 maj 1941 för att frivilligt ansluta sig till Waffen-SS, terrororganisationens militära gren. Värvningarna hade regeringens och den finländska generalstabens välsignelse.

Ett halvår senare, efter genomförd utbildning, befann sig de frivilliga i strid på östfronten i det som brukar beskrivas som världshistoriens mest brutala krig, konflikten mellan de två totalitära staterna Nazityskland och Sovjetunionen.

”Hakaristin ritarit” (Atena) av André Swanström.

Det allvarligaste beviset för att även finländska frivilliga begick grymheter står att finna i ett brev som sändes av bilmekanikern och SS-soldaten Olavi Kustaa Aadolf Karpalo till militärpastorn och SS-officeren Ensio Pihkala. Soldaten klagade och menade att de frivilliga finländarna var överkvalificerade för att mörda judar: 

"Vi kan inte rakryggade återvända till Finland. Vi har inte med vapen i hand krigat för Finlands storhet... Saken vore annorlunda om vi som "Fachmän" vore oumbärliga för vårt kompani... Dessutom räcker en sämre skyttefärdighet än vår till för att avrätta judar."

– Det här är ganska klara bevis på att finländarna deltog i grymheter. Det finns också brev där det framkommer att finländarna avrättat en rysk politisk kommissarie, en politruk, säger Swanström till Yle.

Mötet med "dödsängeln"

På östfronten kom några av de finländska SS-männen i kontakt med ett av krigets största monster. Mannen som brukar kallas för "dödsängeln" i koncentrations- och förintelselägret Auschwitz-Birkenau, Josef Mengele, inledde sin bana just som fältläkare i Wiking-divisionen, i vilken den finska bataljonen ingick.

Mengele lappade också ihop en sårad finländsk SS-man.

LÄS MER: Så jagades Hitlers bödlar.  

I mars 1943 lämnade de finländska SS-männen fronten för att åka på permission. De återvände aldrig. Finlands överbefälhavare, Gustav Mannerheim, skrev till Hitler och begärde att den finska bataljonen skulle återkallas från tysk krigstjänst.

Landet behövde varje man som gick att uppbringa för att försvara sig mot Sovjetunionen. Den fjärde juni 1943 upplöstes bataljonen. 14 officerare, 234 underofficerare och 534 meniga överfördes till finländska förband.

– Om den finländska bataljonen inte hade skickats hem i detta skede kunde slutresultatet ha varit att finländare hade stått sida vid sida med de sista svenska SS-männen som stred i ruinerna av Berlin i krigets slutskede, säger André Swanström.

Landsförrädare i grannländerna

Efter kriget dömdes de frivilliga finländarna aldrig för tjänstgöringen i Waffen-SS. I till exempel Danmark och Norge var läget ett helt annat. Där betraktades SS-frivilliga som landsförrädare. Över 8000 dömdes.

På det sättet gick det aldrig i Finland – eller i Sverige för den delen. Visserligen blev några arresterade och förhörda av den finländska statspolisen. Andra flydde till Sydamerika. Men de flesta finländare som hade stridit som frivilliga i SS demobiliserades ur krigsmakten och återgick till civila liv efter kriget.

Waffen-SS-soldater.
Foto: BUNDESARCHIV

Beskylls för bristande patriotism

André Swanströms bok har mötts av blandade reaktioner i hemlandet. Den har fått goda recensioner och lovordats av experter. Författarens privata mejlbox har fyllts av beröm – men också av smädelser. Det finns människor som tagit anstöt av innehållet.

– I anonyma kommentarer på nyhetssajter och på Facebook beskylls jag för en vänstervriden "rödgrön" politisk agenda, bristande patriotism etc, säger Swanström och konstaterar att antisemitism och glorifiering av SS-männen och deras ideologi är en del av den världsbild som framträder i kommentarerna.

LÄS MER: Kvinnorna i Hitlers tjänst.

Författaren har tidigare talat om en selektiv minnesförlust. Nu säger han:

– Man menar att jag försöker smutskasta alla veteraner och att de finländska SS-männen bara var "vanliga patrioter" utan några fascistiska sympatier.

Statlig utredning

Den finländska krigshistorien och synen på samarbetet med Nazityskland under andra världskriget har under det senaste årtiondet reviderats på flera punkter genom forskning av bland annat historikern Oula Silvennoinen, vars verk har getts ut på svenska.

Swanström och Silvennoinen är inte ensamma om att titta på de frivilliga finländarnas roll i Förintelsen. För tillfället utreder Riksarkivet i Finland i vilken omfattning landets SS-soldater var delaktiga i mordet på judar och civila under åren 1941–1943.

Undersökningen är resultatet av en förfrågan från Efraim Zuroff, nazistjägare och direktör för Simon Wiesenthal-centret i Jerusalem.

Möjligtvis vet vi ännu mer om saken i november när utredningen är klar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.