Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Finland: Vi står fast – vill gå med i Nato tillsammans med Sverige

Utrikesminister Pekka Haavisto.
Foto: TOMS KALNINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Pekka Haavisto.
Foto: TOMS KALNINS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto möter pressen efter den turkiske president Erdogans utspel om att bara säga ja till finländskt Natomedlemskap. 

– Vår ståndpunkt har inte ändrats, säger den finske utrikesministern. 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upprepade i ett tal i söndags att Turkiet kan komma att godkänna enbart Finlands Nato-ansökan.

– Vårt starkaste önskemål är att framskrida tillsammans med Sverige i processen. Det är viktigt för det finska försvaret och under de senaste 10 månader har vi har gjort mycket jobb för att nå det här målet, säger Pekka Haavisto.

– Vi fortsätter att jobba aktivt för att ratificering ska ske av både svenskt och finskt Natomedlemskap, fortsätter han. 

Under pressträffen lyfter Haavisto att Sverige är Finlands närmsta allierade och att den finska ståndpunkten i frågan inte har förändrats. 

Tidigare gett andra besked

I tisdags var dock tonläget från Haavisto ett annat. Redan i höstas flaggade Turkiet för att vägen till ett fullvärdigt medlemskap i Nato kunde vara kortare än den svenska. 

I tisdags sa Haavisto att Finland ”självklart måste utvärdera läget”.

Reaktionerna från både svenskt och finskt håll lät sig inte väntas på. Jens Stoltenberg, Natos högsta höns, ringde upp Haavisto och den finske utrikesministern blev tvungen att backa och nyansera.

Finlands president Sauli Niinistö har efter det sagt att uttalandet inte förändrar Finlands linje att gå in i Nato tillsammans med Sverige. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.