Finlands tokiga idrottsgrenar i sommar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mästerskap i kärringkånk, den här gången i USA.
Foto: Robert F. Bukaty

Finland är numera inte bara de tusen sjöarnas utan kanske än mer de kufiska VM-tävlingarnas förlovade land. 

Kärringkånk, stövelkast och träskfotboll. Den tävlingsgren som finnarna inte hittat på att ordna världsmästerskapstävlingar i verkar ännu inte ha uppfunnits. I helgen inleddes säsongen med kottkoknåp. Och finns inte intresse för en VM-titel i att knåpa ihop kossor av kottar så kanske äta chili eller att gå med spett – ett slags machoversion av promenader med vanliga gångstavar – passar bättre.

 De konstiga tävlingarna är inte bara något för enstaka udda byfånar, utan jippona lockar deltagare land och rike runt, till och med från andra länder.

Bollen på myren

 De första mästerskapen i träskfotboll i slutet av 90-talet hade 13 deltagande lag. I år är lagen 340 – över 5 000 fotbollsspelare ska kliva omkring på myren. Tävlingsområdet besöks av cirka 10 000 gäster varje dag.

 – En tiondel av fotbollsspelarna kommer för att idrotta, resten satsar mest på att ha roligt, säger arrangören Kimmo Kyhälä.

 VM i den besläktade grenen träskvolleyboll i Haukivuori nära S:t Michel lockar inte en lika stor publik,men drygt 80 lag deltar.

Pimpelfiske i juli

 Pudasjärvi tar kanske priset för mest kufiska VM-grenenen – man ordnar VM i pimpelfiske i slutet av juli. Tävlingen ordnades första gången 2004 med 63 deltagare. I fjol var antalet redan uppe i 276.

 – Vi kan ta emot maximalt 300, säger sommarpimpelarrangören Heino Ruuskanen.

 Tävlingen går ut på att man sjösätter sammanhängande flottar, som alla har en uppsågad "vak". Det är strängt förbjudet att pimpla från flottens kant och fiskarna får inte vara större än att de kan dras upp genom hålet som har en diameter på 125 millimeter.

 – Vi utvecklade idén redan på 90-talet. Då funderade vi på att bygga över flottarna och kyla ner dem med torris, men den idén tvingades vi sedan överge, berättar Ruuskanen.

FAKTA

Galna sommargrenar


Kottkossorna hade sin första VM-tävling i Sastmola på söndagen.
I VM i kärringkånk i Sonkajärvi 1-2.7 kånkas det damer i internationellt sällskap.
VM i träskfotboll utkämpas i Hyrynsalmi 15-16.7.
I Karleby tävlas det i snöbollskastning i julivärmen 16.7.
Tävling i barkbåtstäljning och -segling i Mäntyharju 23.7.
Sommar-VM i pimpelfiske i Pudasjärvi 25-31.7.
VM i träskvolleyboll i Haukivuori 30-31.7.
VM i järnspettsgång i Mustiala 20.8.
VM i chiliätning i Tammerfors 20-21.8.
(FNB)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.