Finlands statsminister avgår efter stor strejk

Antti Rinne lämnar sin post.
Antti Rinne avgår.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Helsingfors.
Foto: OLEKSIY MARK / ADOBE STOCK

Finlands statsminister Antti Rinne avgår, uppger Hufvudstadsbladet.

Det efter en omfattande strejk på Posten. 

Inom kort kommer Finlands statsminister, Antti Rinne, att lämna in sin avskedsansökan. Det bekräftar statsministern själv i riksdagen vid lunchtid på tisdagen. 

Beskedet kommer efter en arbetskonflikt på finska postverket, som ledde till en omfattande strejk.

Centerpartiet har krävt Rinnes avgång och har inte varit nöjda med hur han har hanterat postkonflikten, skriver Hufvudstadsbladet.

– Vi är inte nöjda med de utredningar som vi fått om posthärvan, säger Centerpartiets ordförande, Katri Kulmuni, till tidningen.

”Har inget förtroende”

Så sent som på måndagen uttryckte Rinne att han inte tänkte avgå – trots stora påtryckningar från SDP:s största samarbetsparti, Centerpartiet. Inte heller från Socialdemokraternas partisekreterares håll gavs det några tecken på att statsministern skulle överge sin position.  

– Centerns riksdagsgrupp och partistyrelse har inget förtroende för Antti Rinne, säger Katri Kulmuni till HBL på tisdagen. 

Inför ett stort pressuppbåd meddelade Rinne alltså att han kommer att avgå. Trots att statsministern har sin partistyrelse i ryggen så stod det under tisdagen klart att det inte räcker. Den finska regeringen är nu byggd på en fempartikoalition – där Centerpartiet är Socialdemokraternas största samarbetsparti. 

Uttrycker sitt fulla stöd 

Under de närmsta dagarna kommer Socialdemokraterna att utse en regeringssonderare som ska ta fram en lämplig kandidat att efterträda Rinne. 

På tisdagens gruppmöte uppgav Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman att han är villig att ställa upp som eventuell statsministerkandidat för SDP då Rinne avgår. 

Även kommunikationsminister och Socialdemokraternas  vice ordförande, Sanne Marin, har uttryckt sitt intresse för positionen som Finlands statsminister.  

Posthärvan

Den politiska kris som nu råder i Finlands regering grundar sig i en arbetskonflikt vid det finländska postverket Posti. 


Med lägre lön och ett annat kollektivavtal flyttades 700 paketsorterare utan förvarning över till ett dotterbolag – något som resulterade i stora strejker bland de anställda på postverket. 


Strejkerna har fått konsekvenser på högsta politiska nivå där det till största del handlat om vilken minister som vetat om beslutet och när denne kommit till kännedom med detta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.