Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finlands regering avgår: ”Är en dramatisk gest”

Statsminister Juha Sipilä lämnar in regeringens avskedsansökan till presidenten klockan 9 svensk tid.Foto: MICHEL EULER / AP
Regeringen avgår efter att en stor vårdreform fallit: ”Det har varit regeringens allra största projekt” har Susanna Ginman, ledarskribent på Hufvudstadsbladet, sagt till SR.Foto: THIERRY MONASSE / POLARIS POLARIS IMAGES
Juha Sipilä tillsammans med Stefan Löfven under en pressträff på Rosenbad.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Finlands regering avgår, rapporterar Svenska Yle.

Detta i och med att en stor vårdreform faller. 

Statsminister Juha Sipilä har lämnat in regeringens avskedsansökan till presidenten.

– Det är en dramatisk gest utan betydelse, säger Hufvudstadsbladets ledarskribent Susanna Ginman.

Den finska regeringens planer på ett omfattande vårdpaket har gång på gång mött motstånd. Nu står det klart att reformen faller.

Den 14 april går landet till val – och att den utlovade reformen inte är på plats är en stor prestigeförlust för regeringen, enligt Hufvudstadsbladets ledarskribent Susanna Ginman. 

– Reformen har varit regeringens viktigaste projekt. Statsministern har hotat ända från början att om han inte får resultats avgår han och det gör han alltså nu, säger hon. 

Finlands regering avgår

Vård- och landskapsreformen har kritiserats för kohandel där Centern, ledd av statsminister Juha Sipilä, kompromissat med regeringskollegan Samlingspartiet om hur de privata vårdaktörerna ska få tillgång till marknaden. Debatten har blivit infekterad efter flera avslöjanden om vanvård inom äldreomsorgen i Finland den senaste tiden. 

– För det första är det en enorm förvaltningsreform, den största i Finlands historia sägs det. I praktiken har vårdreformen varit ett problem för det inte uppfyller grundlagskraven. Det är frågan om valfriheten i vården som är problematisk och man har försökt få till reformen tre gånger utan att lyckas. Regeringen har in i det sista hoppats på att kunna forcera reformen, men man kan inte göra det utan att äventyra hela vården, säger Susanna Ginman.

För regeringen var det allt eller inget – alla delarna i paketet behövde gå igenom, skriver HBL. 

”Betyder ingenting i praktiken”

På fredagsmorgonen lämnades regeringens avskedsansökan in till president Sauli Niinistö, och en presskonferens väntas under dagen.

Enligt Susanna Ginman innebär avgången dock ingenting i praktiken. 

– I praktiken har det är ingen betydelse. Det innebär att regeringen blir en tjänstemannaregering. Valet är om fem veckor och regeringen har redan kommit med sina lagförslag under sin mandatperiod, säger hon och fortsätter: 

– Det är en dramatisk gest utan betydelse. Men det innebär att han håller sitt ord eftersom han sagt att han avgår om reformen inte går igenom. 

Centern har fallet i opinionssiffrorna och inför valet är de just nu tredje största parti, enligt Yle:s senaste mätningar. 

– Hans parti ligger risigt till i opinionsmätningarna och det här kan eventuellt vara ett försök att få röster, men jag tror inte att det kommer att hjälpa, säger Susanna Ginman.

Vård- och landskapsreformen

Vård- och landskapsreformen består av två paket Maku 1 som har med vården att göra och Maku 2 som innehåller andra förändringar. Inget kan stå självständigt utan fallet det ena faller faller också det andra. 

På fredagen meddelar regeringen att det står klart att det inte fanns någon möjlighet att få klart reformen i tid. 

Reformens mål var att minska skillnaderna i invånarnas hälsa och välfärd och skulle leda till 18 landskap i Finland där tanken är att landskapet har hand om tjänster som i nuläget hanteras av kommunerna, samkommunerna eller staten. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.